Kosttilskud Urter og krydderier

Kanel – et stærkt krydderi med mange egenskaber

Hvad var honningkager, bagte æbler og andre go’e sager uden kanel…?

Men dette aromatiske multitalent er nu også ved at gøre sig gældende på andre områder. Undersøgelser kaster lys over den positive indvirkning, kanel har på diabetes.

I et dobbeltblind-forsøg fik patienter med type II-diabetes enten kanelkapsler eller et placebopræparat lige efter måltiderne over en periode på 40 dage. Mens der ikke var væsentlige ændringer at spore i placebogruppen, kunne man hos den gruppe patienter, som havde fået kanelkapsler, konstatere både en reduktion i blodsukkerniveauet og en forbedring af blodsukkerværdien og kolesteroltallet:

  • Blodsukker: Reduktion på 18-19 %
  • Triglycerid (blodfedt): Reduktion på 23-30 %
  • Kolesterol: Reduktion på 13-26 %

Hvordan virker kanel?

Det ved man faktisk ikke helt nøjagtigt endnu. Men forskellige ting tyder på, at kanel øger insulinfølsomheden. Resultatet af det her omtalte forsøg viser, at kanel i betydelig grad kan sænke blodsukker-, blodfedt- og kolesterolniveauet i blodet. Man kunne ikke påvise nogen former for bivirkninger eller interaktion med andre medikamenter.

Daglig indtagelse af kanel kan være specielt gavnligt for patienter med type II-diabetes. Desuden anbefales kanel til mennesker, som bør undgå forhøjet blodsukkerniveau og blodfedtværdier.

Læs også
Kanel smager godt og virker godt
Kanel er godt for diabetikere
Diabetes, insulinresistens og kanel
Kanel forbedrer blodsukkerniveauet
Kanel og krom er godt for blodsukkeret
En stærk influenzakur
Forbrugererfaring: Krom og kanelbark regulerede mit blodsukker
Gulerodskage
Forfriskende kamille-lemonade

Kilde
Diabetes Care (fagblad for diabetes),
bd 26, nr. 12, 2003.