Folkesundhed Kosttilskud

Gotu Kola og sårheling

Gotu Kola – også kaldet asiatisk vandnavle eller Centella asiatica – er en plante, der vokser vildt på Madagascar og i landene rundt om det Indiske Ocean. Planten er igennem hundreder af år blevet an­vendt til at fremme sårheling inden for den traditionelle medicin i de asiatiske lande.

Man udvinder tre terpener (asiatsyre, madecassyre og asiaticosidsyre) fra den tropiske plante, og det er disse stoffer, der anvendes som sårhelen­de middel.

Asiatsyre, som udgør ca. 30 %, var det eneste indholdsstof, som viste sig at være i stand til at stimu­lere kollagen-dannelsen. Alle tre terpener øgede mængden af frit, intracellulært prolin (aminosyre). Det titrerede ekstrakt fra Centella asiatica øgede dannelsen af ikke blot kollagen, men også fibro­nektin og fibroblaster.

Laboratorieforsøg har vist, at asiatsyre, madecassyre og asiaticosidsyre i forholdet 3:3:4 er i stand til at fremme sårheling og forebygge eller helbrede overdreven ardannelse (keloid).

Man iagttog en statistisk signifikant forøgelse af procentdelen af kollagen i fibronektin-laget. Denne indvirkning på kollagen og fibronektin kan være en del af forklaringen på sårhelingsaktiviteten, fordi det kan have en gavnlig indvirkning på basal-epithelet.

Læs også
Skænderier hæmmer sårheling
Mindre sår på hænderne behøver ikke at blive syet
Tobaksrygning og sårheling
Sårheling med honning
Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen
C-vitaminmangel giver liggesår
Gotu Kola mod Alzheimers
Gotu-Kola virker – selv på elefanter

Kilder
Tenni R et al. Effect of the Triterpenoid Fraction of Centella Asiatica on Macromolecules of the Connective Matrix in Human Skin Fibroblast Cultures. Italian Journal of Biochemistry, 1965;240:3944-3950.
Maquart FX et al. Stimulation of Collagen Synthesis in Fibroblast Cultures by a Triterpene Extracted From Centella Asiatica. Connective Tissue Research, 1990;24:107-120.