Gotu Kola – også kaldet asiatisk vandnavle eller Centella asiatica – er en plante, der vokser vildt på Madagascar og i landene rundt om det Indiske Ocean. Planten er igennem hundreder af år blevet anvendt til at fremme sårheling inden for den traditionelle medicin i de asiatiske lande.
Man udvinder tre terpener (asiatsyre, madecassyre og asiaticosidsyre) fra den tropiske plante, og det er disse stoffer, der anvendes som sårhelende middel.
Asiatsyre, som udgør ca. 30 %, var det eneste indholdsstof, som viste sig at være i stand til at stimulere kollagen-dannelsen. Alle tre terpener øgede mængden af frit, intracellulært prolin (aminosyre). Det titrerede ekstrakt fra Centella asiatica øgede dannelsen af ikke blot kollagen, men også fibronektin og fibroblaster.
Laboratorieforsøg har vist, at asiatsyre, madecassyre og asiaticosidsyre i forholdet 3:3:4 er i stand til at fremme sårheling og forebygge eller helbrede overdreven ardannelse (keloid).
Man iagttog en statistisk signifikant forøgelse af procentdelen af kollagen i fibronektin-laget. Denne indvirkning på kollagen og fibronektin kan være en del af forklaringen på sårhelingsaktiviteten, fordi det kan have en gavnlig indvirkning på basal-epithelet.
Læs også
Skænderier hæmmer sårheling
Mindre sår på hænderne behøver ikke at blive syet
Tobaksrygning og sårheling
Sårheling med honning
Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen
C-vitaminmangel giver liggesår
Gotu Kola mod Alzheimers
Gotu-Kola virker – selv på elefanter
Kilder
Tenni R et al. Effect of the Triterpenoid Fraction of Centella Asiatica on Macromolecules of the Connective Matrix in Human Skin Fibroblast Cultures. Italian Journal of Biochemistry, 1965;240:3944-3950.
Maquart FX et al. Stimulation of Collagen Synthesis in Fibroblast Cultures by a Triterpene Extracted From Centella Asiatica. Connective Tissue Research, 1990;24:107-120.