B12-vitamin (Cobalamin) B9-vitamin (Folsyre) Folkesundhed

Vitiligo kan afhjælpes med folsyre, B12-vitamin og sollys

33 mænd og 67 kvinder mellem 9 og 75 år blev behandlet for vitiligo ved at tage 1 mg B12-vitamin og 5 mg folsyre to gange daglig. De blev også opfordret til at udsætte deres hud for solen om sommeren og for UVB-stråling om vinteren for at fremkalde en svag rødmen af de hvide områder.

Der viste sig klar pigment-gendannelse hos 52 patienter, herunder 37, som udsatte deres hud for sommersol og 6, som brugte UVB-lamper om vinteren. Pigment-gendannelse var mest signifikant på de solbehandlede steder, hvor 38 pct. af patienterne tidligere havde bemærket genpigmentering i sommermånederne. Total pigment-gendannelse blev set hos 6 patienter. Spredningen af vitiligo standsede hos 64 % efter behandlingen.

Tilskud af folsyre og B12-vitamin kombineret med solbadning kan give en bedre pigment-gendannelse end vitaminer eller solbadning alene. Behandlingen bør fortsætte, så længe huden bliver ved med at gendanne pigment. 25 % af patienterne opnåede pigment-gendannelse med B12-vitamin og folsyre uden Uv-stråling. Tålmodighed kræves hos disse patienter, fordi det varer minimum 3 måneder, før forbedringen viser sig.

Vitiligo kan afhjælpes med folsyre, B12-vitamin og sollysLæs også
De 28 vigtigste advarselstegn
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbredVitiligo kan afhjælpes med folsyre, B12-vitamin og sollys
Gærprodukter er naturens egen kilde til B-vitamin
Høretab, folsyre og B12-vitamin
Total B-Complex – alle B-vitaminerne + lidt mere
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
B12 – det vigtige vitamin for vegetarer og ældre

Kilde
Acta Dermatologica Venereol. (Stockh.), 1997.