Hjerte-/kredsløbssygdomme

Facts om kolesterol

Kolesterol er et fedtstof. Vi har alle brug for kolesterol, men kun i en lille mængde. Det dannes i leveren og indgår i kroppens celler, hormoner, D-vitamin og galdesyrer. Kolesterol føres rundt i kroppen med blodet. Jo federe kost vi spiser, jo mere kolesterol producerer leveren.

Når vi fødes, ligger kolesterolværdien, målt i millimol pr. liter, på 2,5. Siden stiger den – som et kost- eller livsstilsfænomen. For hos naturfolk eller fattige kinesere, der får en skål ris fire gange om dagen, forbliver kolesterolmængden på 2-3 millimol pr. liter.

Der er både dårlig og god kolesterol. Det ‘lede’ hedder LDL (low density lipoprotein), og hvis det stiger i værdi, kan man blive syg. Det kan aflejres i pulsårevæggene og kan give åreforkalkning. LDL skal efter de nye retningslinjer holdes under 2,5 millimol pr. liter.

Det ‘herlige’ kolesterol, HDL (high density lipoprotein) kan fjerne kolesterol fra indersiden af blodårene. Det skal helst være over 1, og det øges ved motion.

Det totale kolesterol skal efter retningslinjerne være under 4,5 millimol pr. liter.

75 % af danskerne har et kolesteroltal på den forkerte side af de anbefalede grænser, men det behøver man normalt ikke bekymre sig over, hvis man ellers er sund og rask. Vurderingen af kolesteroltallet afhænger af den enkeltes samlede livssituation og risikoprofil. Nogle familier er arveligt belastet og har et særligt højt indhold af kolesterol i blodet

Forhøjet kolesterol kan føre til åreforkalkning i blodårerne. Får det lov at udvikle sig, fører det til hjerte- og kredsløbssygdomme. Tidlige symptomer på dette kan være hjertekramper og muligvis impotens. Ubehandlet kan åreforkalkning forårsage blodprop i hjertet, hjernen eller benene.

Kolesteroltallet har været faldende i Danmark den sidste snes år. Det gælder både det anbefalede behandlingsmål og middelværdien af kolesterol i blodet hos befolkningen, der nu anslås til ca. 6 millimol pr. liter. Dødeligheden i Danmark på grund af hjertesygdomme er faldet med 40 % de sidste 25 år.

Læs også
Danskerne mangler viden om kolesterol i blodet
Kolesterol – partikelstørrelsen er afgørende
Er det nu også kolesterol, der er skyld i hjertesygdomme?
Antioxidanter og iltning af LDL-kolesterol
Statiner påvirker leveren negativt
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater

Kilder
Hjerteforeningen og hjertespecialister