Folkesundhed

De værste miljøgifte og deres indvirkning på helbredet

Forskning viser, at der findes næsten 300 farlige kemikalier i den menneskelige krop. De fleste mennesker er forgiftet med industrikemikalier, og mange af disse kemikalier er sat i forbindelse med kræft, fødselsskader og skader på immunsystemet.

Verdensnaturfonden (WWF) har gennemgået de forskningsresultater, der foreligger omkring industrikemikaliers indvirkning på mennesker og dyr. De stoffer, det drejer sig om, er bl.a.

  • PCB (Polychlorerede biphenyler), som findes bl.a. i køleskabe, maling og lak. Stoffet menes at føre til dårlig indlæringsevne, lav fødselsvægt og dårlig sædkvalitet.
  • Lindan, et insekt- og træbeskyttelsesmiddel, som man har sporet i cornflakesprodukter, tomater og chokolade. Det er sat i forbindelse med kræft og sygdomme i nervesystemet.
  • DDT (dichlordiphenyltrichlorethan), et insektmiddel, som er forbudt i den industrialiserede verden, men stadig anvendes i udbredt grad i andre lande. Det mistænkes for at kunne forårsage bryst- og testikelkræft, lav fødselsvægt og for tidlige fødsler.
  • HCB (hexachlorbenzen), en svampegift, som forbindes med skader på leveren, skjoldbruskkirtlen, nervesystemet, knoglerne og blodet samt på immunforsvaret og kønshormonerne.

Læs også
PCB: Døden i floden
PCB er blandt de 12 farligste miljøgifte i verden
PFOS: Et fluorstof med store konsekvenser for miljøet
Grænseværdier for miljøgifte er ikke tilpasset børn
Laila Launsø: Medicin har bivirkninger – både for kroppen og miljøet
Testikelkræft: Stor risiko for bivirkninger af kemoterapi

Kilde
Evening Standard, maj 2003.