Folkesundhed

Kan zoneterapi fjerne smerter?

Kan zoneterapi fjerne smerter?Zoneterapeuterne hævder, at de kan fjerne smerter og sygdomme overalt i kroppen ved massere forskellige punkter under patientens fodbalder. Er det nu også rigtigt?

Zoneterapi blev oprindelig brugt som smertebehandling blandt de sydamerikanske indianerstammer langt tilbage i tiden. I løbet af det 20. århundrede er behandlingen blevet mere udbredt, og her i Skandinavien har behandlingen vundet indpas inden for de seneste 30-35 år.

Hvad går det ud på?

Zoneterapi går ganske rigtigt ud på manuelt at behandle bestemte områder på fødder og hænder, der skulle kunne påvirke smerter i mere centrale dele af kroppen. Ifølge zoneterapiens principper findes der et helt “atlas” over kroppen neden under vores fodbalder: En række punkter, der står i forbindelse med de mere centrale dele af legemet. Meningen er, at man ved at massere disse punkter kan helbrede sygdomme i de tilsvarende regioner.

Mange sygdomme bedres af sig selv – eller hvis de udsættes for en hvilken som helst behandling, som patienten tror på. Dette fænomen kender den almindelige lægevidenskab placebo-effekten. Og med zoneterapi er det som med andre former for naturmedicin: Det er vanskeligt at finde videnskabelige undersøgelser, der kan godtgøre, om behandlingen virker. Inden for lægevidenskaben er vi vant til, at en behandling eller medicin skal undersøges grundigt i forsøg og bevise sin virkning, før den accepteres.

Hvad virker zoneterapi på?

Hermed ikke være sagt, at zoneterapi ikke virker, for det gør den sikkert i mangfoldige tilfælde. Blandt de ting, man forestiller sig bliver påvirket af zoneterapi, er blodtilførslen og nervebanerne, men ingen af delene har kunnet bevises. En mere populær forklaring er, at der under sygdom oplagres krystaller på bestemte punkter under foden. Zoneterapeuten skulle så være i stand til at knuse krystallerne.

Man har også tænkt sig, at trykpåvirkning på fod eller hånd via hypofysen kunne frigøre binyrebarkhormon. Det har nogle læger forsøgt at bevise under operation, men uden at finde en øget mængde af hormonet i blodet.

At mange har haft gavn af zoneterapi, er rigtigt, fx mennesker med migræne, gigt og astma, som den almindelige lægevidenskab har måttet give op overfor. Hos zoneterapeuten møder de et menneske, der tager sig af dem og har tid til dem, og det er sikkert ikke uvæsentligt for behandlingens resultat.

Læs også
Zoneterapi – helende tryk på fodsålerne
Zoneterapi på hænderne
Akupressur hjemme hos dig selv
Akupressur: Tryk kiloene væk!
Akupunktur hos lægen og naturlægen
Massage på fødderne
Lægerne må lære af de alternative behandlere
Otte veje til varme fødder
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet