D-vitamin Folkesundhed

Resveratrol kan medvirke til at bekæmpe brystkræft

En kost, der omfatter vindruer, bær, jordnødder og rødvin, kan måske medvirke til at forebygge og bekæmpe brystkræft – på grund af et stof ved navn resveratrol.

Forskere fra Kuwait University satte sig for at finde frem til de nøjagtige molekylære mekanismer bag den kræfthæmmende virkning, man ser ved resveratrol – et naturligt stof, der findes i de ovennævnte fødevarer.

Forskerne behandlede menneskelige brystkræftceller med resveratrol og målte deres formering. De fandt ud af, at stoffet påvirker mange forskellige stier relateret til kræftsygdom, fx ved at aktivere et svulsthæmmende protein ved navn p53 og fremme apoptose (programmeret celledød).

Deres velbegrundede konklusion er, at man bør anvende resveratrol som forebyggende og/eller komplementerende behandling ved brystkræft. Resveratrol findes som nævnt i rødvin, men de mængder, der kræves for den beskyttende virkning, kan give andre problemer for patienterne. Derfor kan det være en god ide at gå på udkig efter et kosttilskud med resveratrol – eller sørge for at spise masser af bær!

Læs også
De sundhedsfremmende egenskaber ved resveratrolD-vitamin har - ligesom resveratrol - en hæmmende virkning på brystkræft
Vitaminer og sund livsstil øger chancen for at overleve brystkræft
D-vitamin mindsker brystkræftsvulster
Slanke, fysisk aktive kvinder har lavere risiko for brystkræft
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning

Kilde
Alkhalaf M. Resveratrol-Induced Apoptosis Is Associated with Activation of p53 and Inhibition of Protein Translation in T47D Human Breast Cancer Cells. Pharmacology. 2007;80(2-3):134-43.