D-vitamin

D-vitamin kan reducere risikoen for fibromer i livmoderen

Kvinder, der får nok D-vitamin, har en 32 % lavere risiko for fibromer i livmoderen i forhold til kvinder, der får for lidt vitamin. Fibromer i livmoderen er den mest almindelige ikke-kræftsvulst hos kvinder i den fødedygtige alder. De giver ofte smerter og blødning.

Beskrivelse af forsøg

Data fra US National Institutes of Health (NIH) tyder på, at man med et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle denne almindelige lidelse med næsten en tredjedel. “Det ville være skønt, hvis noget så enkelt og billigt som at få noget naturligt solskin  på huden hver dag kunne hjælpe kvinderne til at reducere deres risiko for at udvikle fibromer”, lyder det fra dr. Donna Baird fra US National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

Forfatterne bemærker, at menneskekroppen kan producere D-vitamin, når huden udsættes for sol, og D-vitamin kan desuden indtages via kosten og kosttilskud.

Forsøget omfattede 1.036 kvinder i alderen 35-49 år. Forskerne tog blodprøver for at måle den primært cirkulerende form for D-vitamin (25-hydroxy D). De, der havde mere end 20 ng/ml, blev kategoriseret som værende ‘normale’, selvom nogle eksperter mener, at der er behov for endnu større mængder for at sikre et godt helbred.

Resultater

Baird og hendes kolleger screenede derefter for fibromer ved hjælp af ultralyd. De kvinder, der havde et tilstrækkeligt D-vitaminniveau i kroppen, havde 32 % lavere risiko for at udvikle fibromer i forhold til de kvinder, hvis niveau var for lavt. Desuden udfyldte deltagerne et spørgeskema om deres soldyrkelse, og her fandt forskerteamet frem til, at de, der tilbringer mere end én time udendørs om dagen, havde en mindsket risiko for fibromer – ca. 40 %.
D-vitamin kan medvirke til at mindske risikoen for fibromer i livmoderen

Læs også
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
D-vitamin – får du nok?
D-vitamin har en positiv indvirkning på graviditet
Hvorfor er det så vigtigt med vitaminer?
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Kristpalmeolie og kaffelavement mod fibromer

Kilde
Baird DD, Hill MC, Schectman JM, Kollis BW. Vitamin D and the risk of uterine fibroids. Epidemiology,bind 24, udgave 3, s. 447-453, doi: 10.1097/EDE.0b013e31828acca0.