D-vitamin

D-vitamin medvirker til regulering af diabetes

Forskere i Maryland har påvist, at mangel på D-vitamin har en sammenhæng med dårlig regulering af diabetes. Man analyserede data fra 124 voksne med diabetes type II fra 2003 til 2008, specifikt det gennemsnitlige niveau af glykosyleret hæmoglobin (HbAlc) og D-vitamin. HbAlc-niveauet bruges som mål for, hvor velreguleret en persons diabetes er. American Diabetes Association anbefaler, at diabetikere holder deres HbAlc-niveau under 7 %.

Resultaterne af forsøget

Resultaterne viste, at flere end 91 % af deltagerne manglede D-vitamin, og kun otte deltagere rapporterede, at de tog D-vitamintilskud. De personer, der havde det laveste D-vitaminniveau, havde det højeste HbAlc-niveau, hvilket tyder på dårlig diabetes-regulering. Forskerne observerede desuden, at denne sammenhæng var mere udtalt blandt amerikanere af afrikansk afstamning end af kaukasisk afstamning.

Forsøget understøtter tidligere resultater, der viser, at D-vitamin kan være nødvendigt for at sikre korrekt funktion i bugspytkirtlens betaceller og dermed korrekt insulinudskillelse. Men forsøget beviser ikke, at der er en årsagssammenhæng mellem mangel på D-vitamin og diabetes. Der er behov for yderligere forskning for fuldt at forstå den potentielle relation mellem de to tilstande.

Hvordan sikrer jeg, at jeg får nok D-vitamin?

D-vitamin findes i fødevarer som æg, fisk og beriget mælk. Desuden produceres det af kroppen, når den udsættes for sollys. Kroppen har behov for tilstrækkelige mængder D-vitamin for at kunne optage de essentielle mineraler kalk og fosfor. Det er desuden vigtigt for immunforsvarets funktion og for at holde knoglerne sunde.

Du kan også vælge at tage D-vitamin som kosttilskud. D-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S i tabletter med 35 eller 85 μg.

D-vitamin medvirker til at regulere diabetes

Læs også
D-vitaminmangel øger muligvis risikoen for diabetes type l
D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type I
D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme
D-vitamin mod metabolisk syndrom
Lavere risiko for diabetes med C-vitamin, carotenoider og korn
Kanel med MHCP mod diabetes og andre lidelser

Kilde
Kant R, Chandra R, Arzumanyan H et al. Prevalence of Vitamin D Deficiency and Association with Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Retrospective Analysis. ENDO 2010.