D-vitamin

D-vitamin medvirker til regulering af diabetes

Forskere i Maryland har påvist, at D-vitaminmangel har en sammenhæng med dårlig diabetes-regulering. Man analyserede data fra 124 voksne med diabetes type II fra 2003 til 2008, specifikt det gennemsnitlige niveau af glykosyleret hæmoglobin (HbAlc) og D-vitamin. HbAlc-niveauet bruges som mål for, hvor velreguleret en persons diabetes er. American Diabetes Association anbefaler, at diabetikere holder deres HbAlc-niveau under 7 %.

Resultaterne viste, at flere end 91 % af deltagerne manglede D-vitamin, og kun otte deltagere rapporterede, at de tog D-vitamintilskud. De personer, der havde det laveste D-vitaminniveau, havde det højeste HbAlc-niveau, hvilket tyder på dårlig diabetes-regulering. Forskerne observerede desuden, at denne sammenhæng var mere udtalt blandt amerikanere af afrikansk afstamning end af kaukasisk afstamning.

Forsøg understøtter tidligere resultater, der viser, at D-vitamin kan være nødvendigt for at sikre korrekt funktion i bugspytkirtlens betaceller og dermed korrekt insulinudskillelse. Men forsøget beviser ikke, at der er en årsagssammenhæng mellem D-vitaminmangel og diabetes. Der er behov for yderligere forskning for fuldt at forstå den potentielle relation mellem de to tilstande.

D-vitamin findes i fødevarer som æg, fisk og beriget mælk. Desuden produceres det af kroppen, når den udsættes for sollys. Kroppen har behov for tilstrækkelige mængder D-vitamin for at kunne optage de essentielle mineraler kalk og fosfor. Det er desuden vigtigt for immunforsvarets funktion og for at holde knoglerne sunde.

Du kan også vælge at tage D-vitamin som kosttilskud. D-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S i kapsler med 35 eller 85 μg og i en vegetabilsk version med 25 μg.

Læs også
D-vitaminmangel øger muligvis risikoen for diabetes type l
D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type I
D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme
D-vitamin mod ‘Syndrom X’
Lavere risiko for diabetes med C-vitamin, carotenoider og korn
Kanel med MHCP mod diabetes og andre lidelser

Kilde
Kant R, Chandra R, Arzumanyan H et al. Prevalence of Vitamin D Deficiency and Association with Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Retrospective Analysis. ENDO 2010.