D-vitamin

Mangel på D-vitamin sat i forbindelse med dårlig immunfunktion

En artikel i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism sætter mangel på D-vitamin i forbindelse med en dårlig immunfunktion i form af et øget niveau af inflammationsmarkører hos ældre mænd og  kvinder.

Forsøget omfattede 481 mænd og 476 kvinder, som deltog i Trinity Ulster Department of Agri­culture Aging Cohort Study. Man undersøgte ernæringsmæssige og andre faktorer i udviklingen af kroniske sygdomme hos voksne fra 60 år og opefter. Blodprøver blev analyseret for serumindhold af 25-hydroxyvitamin D, inflammationsmarkørerne C-reaktivt protein (CRP), tumornekrosefaktor-alfa og interleukin-6 (IL-6) og det betændelseshæmmende cytokin interleukin-10 (IL-10).

Forskerne observerede et fald i IL-6, CRP, forholdet mellem IL-6 og IL-10 og forholdet mellem CRP og IL-10 over for et øget D-vitaminniveau. “Vores data tyder på, at D-vitamin kan være involveret i at opretholde både et sundt immunforsvar og et stærkt bevægeapparat. Ved at sikre, at ældre har et optimalt D-vitaminniveau kan man styrke immunforsvaret hos denne befolkningsgruppe, men dette bør bekræftes gennem yderligere forsøg”. 

D-vitamin har stor indflydelse på din immunfunktion

Natur-Drogeriet A/S forhandler D-vitamin i 35 og 85 mikrogram. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Lav D-vitaminstatus øger risikoen for lungebetændelse
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
D-vitaminmangel øger risikoen for virusinfektion
Naturmidler til dit immunforsvar
Immunforsvar styrkes med massage

Kilde
J Clin Endocrinol Metab, 25. februar 2014.