D-vitamin

D-vitamin kan forebygge skizofreni hos mænd

Forskere fra Queensland Centre for Schizophrenia Research Australia hævder, at tilskud af D-vitamin i et drengebarns første leveår kan være med til at nedsætte risikoen for, at personen udvikler skizofreni senere i livet. For kvinders vedkommende har man ikke kunnet påvise nogen sammenhæng.

D-vitamin – der også går under navnet “solskinsvitaminet – produceres af huden, når den udsættes for sollys. Det har længe været en kendt sag, at D-vitamin spiller en altafgørende rolle for knoglestofskiftet, og forskere over hele verden er nu i fuld gang med at undersøge vitaminets øvrige potentielle egenskaber. En undersøgelse har for nylig fundet en sammenhæng mellem moderens indtag af D-vitamin under graviditeten og en reduceret risiko for, at barnet efter fødslen udvikler diabetes type I, som skyldes en autoimmunreaktion. Og forskere har så sent som i sidste måned offentliggjort resultater, der viser, at kvinder, som får D-vitamintilskud som en del af en multivitamintablet, har 40 % lavere risiko for at udvikle multipel sklerose i forhold til kvinder, der ikke tager nogen form for tilskud.

For at belyse den rolle, som vitaminet menes at spille i kampen for at reducere risikoen for skizofreni, undersøgte forskerne en gruppe mænd og kvinder fra det nordlige Finland født i 1966 (n=9114). I løbet af disse personers første leveår havde man indsamlet data – bl.a. om hyppighed og mængde af tilført D-vitamin.

Man målte nu på primær skizofreni, psykotiske lidelser ud over skizofreni og ikke-psykotiske lidelser, som var blevet diagnosticeret i 31-årsalderen. “Hos mændene viste det sig, at et indtag på mindst 2.000 I.E. D-vitamin gav en reduceret risiko for skizofreni (RR=0,23, 95 % CI 0,06-0,95) sammenlignet med lavere doser”, siger de australske forskere og tilføjer, at for kvindernes vedkommende var der “ingen signifikant sammenhæng” mellem skizofrenitilfælde og hyppighed eller dosis af D-vitamintilskuddet.

“D-vitamintilskud i løbet af det første leveår har en sammenhæng med en nedsat risiko for at udvikle skizofreni hos voksne mænd. Så kan man forebygge D-vitaminmangel tidligt i barnets liv, kan man formentlig reducere antallet af tilfælde af skizofreni”, konkluderer forskerne under ledelse af John McGrath.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D-vitamin i to styrker, hhv. 35 og 85 mikrogram, samt i vegetabilsk form med 25 mikrogram.

Læs også
D-vitamin kan lindre din vinterdepression
Lav D-vitaminstatus øger risikoen for depression
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Skizofrene har lavere antioxidantstatus
Vitaminer mod hjerteflimmer og skizofreni
Ginseng kan måske medvirke til at behandle skizofreni

Kilde
McGrath J, Saari K, Hakko H, Jokelainen J, Jones P, Järvelin MR, Chant D, Isohanni M. Vitamin D supplementation during the first year of life and risk of schizophrenia: a Finnish birth cohort study. Schizophrenic Research, 2004.