D-vitamin

D-vitamin kan forebygge skizofreni hos mænd

Forskere fra Queensland Centre for Schizophrenia Research Australia hævder, at tilskud af D-vitamin i et drengebarns første leveår kan være med til at nedsætte risikoen for, at personen udvikler skizofreni senere i livet. For kvinders vedkommende har man ikke kunnet påvise nogen sammenhæng.

D-vitamin til drenge forebygger skizofreni hos mændD-vitamin – der også går under navnet “solskinsvitaminet – produceres af huden, når den udsættes for sollys. Det har længe været en kendt sag, at D-vitamin spiller en altafgørende rolle for knoglestofskiftet, og forskere over hele verden er nu i fuld gang med at undersøge vitaminets øvrige potentielle egenskaber. En undersøgelse har for nylig fundet en sammenhæng mellem moderens indtag af D-vitamin under graviditeten og en reduceret risiko for, at barnet efter fødslen udvikler diabetes type I, som skyldes en autoimmunreaktion. Og forskere har så sent som i sidste måned offentliggjort resultater, der viser, at kvinder, som får D-vitamintilskud som en del af en multivitamintablet, har 40 % lavere risiko for at udvikle multipel sklerose i forhold til kvinder, der ikke tager nogen form for tilskud.

Beskrivelse af forsøget

For at belyse den rolle, som vitaminet menes at spille i kampen for at reducere risikoen for skizofreni, undersøgte forskerne en gruppe mænd og kvinder fra det nordlige Finland født i 1966 (n=9114). I løbet af disse personers første leveår havde man indsamlet data – bl.a. om hyppighed og mængde af tilført D-vitamin.

Man målte nu på primær skizofreni, psykotiske lidelser ud over skizofreni og ikke-psykotiske lidelser, som var blevet diagnosticeret i 31-årsalderen. “Hos mændene viste det sig, at et indtag på mindst 2.000 I.E. D-vitamin gav en reduceret risiko for skizofreni (RR=0,23, 95 % CI 0,06-0,95) sammenlignet med lavere doser”, siger de australske forskere og tilføjer, at for kvindernes vedkommende var der “ingen signifikant sammenhæng” mellem skizofrenitilfælde og hyppighed eller dosis af D-vitamintilskuddet.

“D-vitamintilskud i løbet af det første leveår har en sammenhæng med en nedsat risiko for at udvikle skizofreni hos voksne mænd. Så kan man forebygge D-vitaminmangel tidligt i barnets liv, kan man formentlig reducere antallet af tilfælde af skizofreni”, konkluderer forskerne under ledelse af John McGrath.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D-vitamin i to styrker, hhv. 35 og 85 mikrogram.

Læs også
D-vitamin kan lindre din vinterdepression
Lav D-vitaminstatus øger risikoen for depression
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Skizofrene har lavere antioxidantstatus
Vitaminer mod hjerteflimmer og skizofreni
Ginseng kan måske medvirke til at behandle skizofreni
D-vitamin sænker blodtrykket

Kilde
McGrath J, Saari K, Hakko H, Jokelainen J, Jones P, Järvelin MR, Chant D, Isohanni M. Vitamin D supplementation during the first year of life and risk of schizophrenia: a Finnish birth cohort study. Schizophrenic Research, 2004.