D-vitamin Folkesundhed

D-vitamin kan beskytte mod øjensygdom

Store doser af D-vitamin kan mindske risikoen for den efterhånden ret almindelige øjensygdom aldersrelateret makulær degeneration (AMD), den førende årsag til blindhed, med næsten 60 %, viser et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Archives of Ophthalmology.

Et højt indhold af D-vitamin i blodet medvirker til at reducere risikoen for aldersrelateret makulær degeneration (AMD) – i hvert fald, hvis man er kvinde og under 75 år. De kvinder under 75 år, der spiste mest D-vitamin, havde en 59 % lavere risiko for at udvikle AMD sammenlignet med de kvinder, der fik mindst D-vitamin.

Forsøget, som er det andet af sin art, der viser et omvendt proportionalt forhold mellem kroppens indhold af D-vitamin og risiko for AMD, er baseret på data fra i alt 1.313 kvinder. Forskere fra School of Public Health and Health Professions ved University at Buffalo, New York under ledelse af Amy E. Millen, Ph.D., valgte at undersøge blodets indhold af 25(OH)D, den foretrukne biologiske markør for D-vitaminstatus, fordi den afspejler både kosttilskud og den mængde D-vitamin, vi får fra solens stråler.

D-vitamin kan medvirke til at beskytte mod øjensygdomAMD er en kronisk øjenlidelse, hvor øjets makula (“den gule plet”) nedbrydes, hvilket med tiden fører til uhelbredeligt synstab. Lidelsen rammer næsten 10 % af den voksne befolkning fra 40 år og opefter i de industrialiserede lande.

Læs også
Synet – og hvordan du passer på det
Naturlige veje til at undgå synsproblemer
D-vitamin – får du nok?
Nethindesygdomme og kosttilskud
Kroppens advarselssignaler
Orthomolekylær medicin – en gylden chance for folkesundheden
Vitaminer kan medvirke til at forebygge grå stær
Har du boldøje?

Kilde
Vitamin D Status and Early Age-Related Macular Degeneration in Postmenopausal Women. Archives of Ophthalmology, 2011; 129(4):481-489.