Folkesundhed

Bromelain og papain til din bugspytkirtel

Nogle planter gør arbejdet lettere for din bugspytkirtel på grund af de proteinspaltende stoffer, de indeholder – fx frisk ananas og ananassaft med bromelain og papayafrugter med papain. Bromelain og papain hører til gruppen af proteolytiske enzymer, dvs. enzymer, der sætter organismen i stand til at fordøje proteiner (fx fra kød og fisk).

Bromelain

Ananas indeholder betydelige mængder bromelain, som virker ved at aktivere saltsyredannelsen i maven og dermed fremskynde nedbrydningen af protein. Dette er konstateret i moderne undersøgelser.

Foruden denne anvendelse er bromelain også interessant i forbindelse med forskellige inflammatoriske tilstande. Stoffet har nemlig betændelsesmodvirkende egenskaber og kan derfor være gavnlig for helingen af mindre sår, forstuvninger, forstrækninger, muskelskader, muskelsmerter, hævelser og ømhed i forbindelse med sportsskader. Det er således blevet påvist i kontrollerede kliniske undersøgelser, at bromelain kan reducere hævelser efter operationer dramatisk.

Undersøgelser viser også, at kvinder, der har gennemgået mindre operative indgreb i forbindelse med fødsler, kan behandles effektivt for hævelser, blå mærker og smerte. Andre lidelser, som kan behandles med bromelain takket være dets anti-inflammatoriske egenskaber, er bihulebetændelse og leddegigt.

Bromelain er en naturlig blodfortynder, fordi det hæmmer blodpladefæstningen. Desuden virker det fortyndende på slim og kan derfor gavne patienter med astma og kronisk bronkitis.

Papain

Papaya er den græskaragtige frugt fra papayatræet. Frugtkødet indeholder enzymet papain, der ligner mavens pepsin og fremmer fordøjelsen af protein. Til medicinske formål såsom fordøjelsesforstyrrelser og sårbehandling bliver papain udvundet af den umodne frugts mælkesaft. I papayaens tropiske hjemlande (bl.a. Indien og Brasilien) spises papayaen dagligt til morgenmad som et middel mod forstoppelse.

Moderne forskning har vist, at papain virker fordøjelsesunderstøttende ved at spalte aminosyrerne i fordøjelseskanalen og derved regulere det centrale proteinstofskifte. Papain er vitaliserende, hjælper ved proteinmangelforstyrrelser, aktiverer muskeldannelsen og styrker immunforsvar og slimhinder. Desuden understøtter papain fedtfordøjelsen og er sammen med bromelain en hjælp i en cellulites-kur.

I Sverige bruger man papain som erstatning for kroppens egne fordøjelsesenzymer ved alle slags forstyrrelser i produktionen af fordøjelsessafter i mave-tarmkanalen fra leveren og galdevejene samt bugspytkirtlen. Papain modvirker den skadelige effekt af hvedegluten ved cøliaki. Endvidere anvendes papain til at forebygge og behandle inflammation og ødem, som opstår i forbindelse med operationer. Udvortes kan frugtkødet anvendes til at fjerne dødt væv, ved eksem, psoriasis, vanskeligt helende og inficerede sår og til behandling af hudskader efter kontakt med brandmænd.

Bromelain/papain vs. medicinske præparater

Mens syntetiske syrebindende præparater, der skal neutralisere syreindholdet i mavesaften (såkaldte antacida), kan få maven til at “slå bak”, så der i stedet produceres for meget mavesyre, så har bromelain og papain ikke denne virkning.

Læs også
Kaffe kan måske lindre fordøjelsesproblemer
Syre/base-balancen – overblik over fødevarers værdier
Vigtig viden om 18 sunde fødevarer
Blodpropper kan opløses af frugt og sojabønner
Tropisk stevia-cocktail

Kilder
Seltzer AP. Minimizing post-operative edema and ecchymoses by the use of an oral enzyme preparation (bromelain). EENT Monthly 1962;41:813-7.
Howat RCL, Lewis GD. The effect of bromelain therapy on episiotomy wounds -a double blind controlled clinical trial. J Obstet Gynaecol Br Commonwealth 1972;79:951-3.
Taub SJ. The use of Ananase in sinusitis. A study of 60 patients. EENT Monthly 1966;45:96; 8.
Ryan RE. A double-blind clinical evaluation of bromelains in the treatment of acute sinusitis. Headache 1967;7:13-7.
Cohen A, Goldman J. Bromelains therapy in rheumatoid arthritis. Pennsylvania Med J 1964;67:27- 30.
Heinicke R, van der Wal L, Yokoyama M. Effect of bromelain (Ananase) on human platelet aggregation. Experientia 1972;28:844-5.
Schafer A, Adelman B. Plasma inhibition of platelet function and of arachidonic acid metabolism. J Clin Invest 1985;75:456-61.