Folkesundhed

Smertebehandling på den blide måde

Har du ondt i ryggen? Det behøver du ikke længere at have. Med den rigtige blanding af bevægelse, afspænding, blid terapi og mental oprydning kommer du snart i form igen. Lyt blot til professor Grönemeyer…

Professor Grönemeyers behandling starter ikke hos lægen, men derimod hjemme, på arbejdspladsen og i fritiden. “Helbredelsesprocessen er altid at møde sig selv”, skriver han i sin bog “Mein Rückenbuch”. “Problemerne tvinger dig til at tage et kig på dig selv og forstå dig selv på en ny måde”.

Skæbnesvanger dovenskab

“Vi glemmer at bevæge os”, siger Grönemeyer. “Børn sidder i op til to timer om dagen foran tv’et eller computeren.”

Prisen for ubrugte muskler, en dårlig holdning og en krop, der ikke bliver fysisk udfordret er 20 mia. euro til behandling af rygsmerter. “Medicin kan afhjælpe mange symptomer, men patienterne må også ændre livsstil,” siger professor Grönemeyer. Hvad kan han så foreslå?

Med en ganske enkel øvelse kan du lære at mærke dig selv: Læg en lille sofapude på gulvet og løb langsomt på stedet (på puden) – barfodet eller i strømper. Allerede efter få sekunder kommer du til at trække vejret dybt, og skuldrene falder ned. Efter 2-3 minutter bliver kroppen varm, og dit hoved føles let. Derefter vil du kunne mærke, om du er frustreret eller vred, ked af det eller nervøs.

Sjælen er vigtig

Der er en tæt sammenhæng mellem krop og sjæl. “Kropslige symptomer kan være udtryk for stærke sjælelige processer. Fx kan mobning på arbejdspladsen give betydelige problemer.”

Og tjek lige din kropsholdning: Når du står ret, bliver din hvirvelsøjle belastet med 100 kg. Er du foroverbøjet, er det 200 kg. Din ryg vil takke dig for enhver lille ændring. Sidder du ofte med hovedet bøjet eller skuldrene trukket op om ørerne?

Smertebehandling på den blide mådeTai Chi og Yoga er ideelt til at tilbageerobre kropsfornemmelsen. “Og svømning er den perfekte styrketræning for ryggen.”

Nyttige naturmetoder

  • Manuel terapi: Her er hænderne det vigtigste redskab. Fastlåste led kan løsnes med shiatzu-massage og triggerpunktbehandling.
  • Ved kiropraktik/osteopati arbejder man med målrettede tryk, lette vrid og kraftige tryk. Behandlingens ophavsmand, Andrew T. Still, mente, at blokeringer forhindrer kredsløb og nerveimpulser og dermed forstyrrer kroppens evne til at helbrede sig selv.
  • Massage virker stimulerende. Bindevævsmassage løsner spændinger, zoneterapi gavner hud- og muskelreflekszoner, og lymfedrænage fremmer lymfernes aktivitet.
  • Akupunktur udnytter trigger- og meridianpunkter. Behandlingsformen er især velegnet til akutte blokeringer i diskus og facetled, nedslidning i de små hvirvelled og lændesvaghed.

Læs også
Vitalitetsgymnastik
Strækøvelser til spændte muskler
Svøm dig til sundhed
Rygsmerter og naturmidler
Ondt i nakke og skuldre? Massage eller kiropraktik virker bedst
Massage til lindring og velvære
Akupunktur hos lægen og naturlægen
Akupressur hjemme hos dig selv
Akupunktur virker – og især når du tror på virkningen
Kan zoneterapi fjerne smerter?
Skodsborg Badesanatorium – jubilæumsskrift fra 1948

Kilde
“Mein Rückenbuch”, ISBN: 3898831019, Zabert Sandmann Verlag, 2004.