Børn, der udsættes for passiv rygning, løber en forhøjet risiko for at få lungekræft senere i livet. De, der selv ryger i voksen alder, er særligt udsatte. Det viser en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal.
Forskerne indsamlede informationer om ca. 120.000 personer fra seks vesteuropæiske lande i forbindelse med et stort kræft- og fødevarestudie. Deltagerne blev bl.a. bedt om at svare på spørgsmål om, hvor de havde været udsat for tobaksrøg, om det var sket i barndommen, og om de selv havde røget. Kun personer, der aldrig havde røget, eller rygere, der var holdt op for mere end ti år siden, deltog i undersøgelsen.
Personerne i undersøgelsen blev i gennemsnit fulgt i syv år. Undersøgelsen viste, at dem, der havde været udsat for passiv rygning i længere perioder hver dag i barndommen, havde en tre gange så høj risiko for at få lungekræft som dem, der var vokset op i røgfrie miljøer. Ca. 100 af deltagerne havde fået lungekræft, og 20 havde fået kræft i de øvre luftveje.
De deltagere, der selv havde røget, havde en fordoblet risiko for luftvejslidelser i forhold til dem, der aldrig havde røget. Forskerne mener, at det kan skyldes, at tidligere rygere er mere følsomme for effekterne af passiv rygning, også efter de selv er holdt op med at ryge. En mulig forklaring er, at disse personer allerede kan have fået potentielt skadelige mutationer i deres celler.
Læs også
Passiv rygning er farligere end antaget
Nej til passiv rygning
Den livsfarlige røg
Rygning og kræft i tarmen
11 minutter: Så meget levetid koster en cigaret
KOL forværres, når du spiser kød
C-vitamin, zink, jern – og lungekræft
Kilde
British Medical Journal 2005,330:277