Diabetes

Ny mekanisme for diabetesmidlet Metformin

Forskning omtalt i tidsskriftet Diabetes Care omtaler en mekanisme, der støtter virkningen af diabetes-midlet metformin. Metformin er sat i forbindelse med nogle af de positive virkninger, man opnår med kalorierestriktion.

”Man har ved såkaldt PET-beregnet tomografi påvist, at metformin frommer tarmophobningen af [18F]fluorodeoxyglukose (FDG), et glukose-afledt stof, der ikke kan omdannes i stofskiftet”, skriver forskerteamet under ledelse af Yasuko Morita ved Kobe University i Japan. ”Men man har hidtil ikke vidst, om denne ophobning sker i tarmvæggen eller i selve tarmrummet”.

Det heromtalte forsøg omfattede 24 par af type II-diabetikere, der blev matchet med hensyn til alder, BMI og hæmoglobin A1c-niveau. Den ene halvdel af parrene havde fået ordineret metformin. Forskerne benyttede sig af den relativt nye billedteknik [18]fluorodeoxyglukose positron-emissions-tomografi – magnetisk resonans ([18F]FDG PET-MRI) til tarmene. Man fandt frem til, at optagelsen af [18F]FDG var højere i tyndtarmen og den højre eller venstre halvdel af tyktarmen blandt de deltagere, der tog metformin. Optagelsen var større i selve tarmrummet end i tarmvæggen, hvilket tyder på, at metformin fremmer glukosetransport fra kredsløbet til afføring til udskillelse.

Den nyligt opdagede mekanisme er blevet sammenlignet med den, man ser i et nyt diabetesmiddel ved navn SGLT2-hæmmer, som reducerer blodsukkeret ved at udskille ca. 10 g sukker pr. dag i urinen. Det heromtalte forsøg fastslog ikke den mængde sukker, der blev udskilt, men man forventer, at fremtidige forsøg vil gå nærmere ind på kvantiteten.

Læs også
Diabetes: Bedre insulinresistens med en antioxidantholdig kost
Kosten påvirker risikoen for diabetes
Metformin kan medvirke til behandling af kronisk nyresygdom
Diabetes – du kan gøre RIGTI’ meget med den rigtige kost…
Diabetikere mangler C-vitamin
Vitaminer og mineraler kan sænke blodtrykket hos diabetikere
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Kosttilskud – vigtigere, end du tror
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles