Diabetes

Sukker og sodavand kan give børn og unge diabetes

Der er med al sandsynlighed en årsagssammenhæng mellem et stort forbrug af sukker og sodavand og den kendsgerning, at et stærkt stigende antal børn og unge får konstateret diabetes type I. Det viser forskning fra Bartholin Instituttet på Rigsho­spitalet.

Raffinerede kulhydrater som fx rent sukker kan være det rene gift for insulin­cellerne, fordi de bliver stres­sede af sukkerpåvirkningen, og dermed får kroppens eget immunsystem lettere ved at angribe og ødelægge de cel­ler, der producerer det livs­vigtige hormon insulin.

Satser på vaccine

“Derfor er der efter al sand­synlighed en årsagssam­menhæng mellem et stort forbrug af sukker og sukker­holdige drikke og den kends­gerning, at et stærkt stigende antal børn og unge får kon­stateret diabetes type I,” forkla­rer genforsker Knud Josefsen, Bartholin Instituttet.

Han og hans team satser på inden for en overskuelig fremtid at kunne finde frem til en vaccine mod sygdom­men. “Det kan også være i form af et præparat, der skal ind­tages gennem munden – vi er i fuld gang med at klassi­ficere de antigener, som im­munsystemet reagerer på i forhold til udvikling af diabetes type I,” forklarer Knud Josefsen.

Børn og unge med diabetes type I er vokset med over 50 % si­den 1998. Den anden type, diabetes II, har også væ­ret stærkt stigende blandt børn og voksne i den vestlige verden pga. usund livsstil og for lidt motion.

Læs også
Sodavand øger risikoen for fedme og diabetes
Fastfood øger diabetesrisiko
Stærkt forarbejdede fødevarer giver vægtøgning
Kaffe og cola kan give diabetes
Sodavand med kunstige sødemidler kan skade vores arvemateriale
Sukker: 107 grunde til ikke at spise det
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Kost med mange antioxidanter forbedrer insulinfølsomheden