Folkesundhed Immunsystem

10 faktorer, der booster dit immunforsvar

Forskere har opstillet de 10 mest virksomme faktorer for at bevare et optimalt helbred – det vil i praksis sige de ting, der booster dit immunforsvar, så det kan modstå udfordringer!

Vi kan ikke se eller mærke, lugte eller smage det. Men det befinder sig i midtpunktet af vores liv – immunsystemet! Vores krops eget sundhedspoliti er konstant genstand for intensiv forskning, og for uden et velfungerende, sundt immunforsvar ville vi allerede efter nogle få dage ikke længere være i live.

En slagkraftig trup

Hvert øjeblik i døgnet angribes vores immunsystem af millioner af farlige virus, bakterier og svampe. Og angrebsfladen er enorm: Ca. 2 kvm hud, 150 kvm åndedrætskanal og 300 kvm mave skal overvåges. Alene i de over 10.000 liter luft, som vi daglig indånder, kan der være tusinder af skadelige mikrober. For at forsvare sig mod dem står flere billioner forsvarsceller i konstant beredskab. Ved hjælp af raffinerede angrebs- og camouflagemanøvrer og selvmordskommandoer beskytter de vores liv. Internationale immunforskere giver deres bud på, hvordan vi holder vores “indre læge” i god stand med et katalog over de 10 vigtigste faktorer. Deres credo: “Vi behøver ikke at vente på, at sygdommen dukker op, før vi lukker huller i forsvarssystemet. Det er op til os selv, om vi vil understøtte vores immunsystem aktivt”.

1. Latter

Alt, hvad der er sjovt, er sundt: En hyggelig middag med venner, erotik, en interessant hobby. Især latteren gavner immunsystemet. Hvordan det fungerer? Den psykiske tilstand påvirker over nerve- og hormonsystemet kroppens forsvarskræfter. Resultatet er, at der i kroppen udløses der biokemiske forandringer, der styrker immunsystemet. Kroppen danner flere forsvarsceller, og koncentrationen af stresshormonet cortisol mindskes. Så smil til dig selv om morgenen foran spejlet!

2. Ernæring

Kroppens politi har brug for støtte for at arbejde optimalt. Vigtige er vitaminer og sekundære plantestoffer. De fremmer immuncellernes aktivitet og understøtter dem i kampen mod de frie radikaler – aggressive molekyler, der dagligt angriber vores celler. Forskernes tommelfingerregel: Spis 5 stykker frugt og grønt om dagen – jo mere farve, desto sundere. Øverst på listen er  rødbede, enten revet til råkost eller som saft.

3. Sol

Uanset om det er kulde, hede eller sol – ydre påvirkninger trimmer immunsystemet. Men pas på: Kun kort tids solbadning (max. ½ time om dagen) er til gavn for immunsystemet. Det bedste og billigste immunforsvar er vekselbad under bruseren om morgenen. Det afsluttende kuldechok træner karrene og aktiverer kroppens ædeceller – og giver bedre beskyttelse mod virus.

4. Ferie

Ferier betyder en fornyelse af immunsystemet. Bevægelse, frisk luft, sociale kontakter og nye sanseindtryk genopbygger et angrebet immunforsvar. Forskerne anbefaler at slappe af 2-3 gange om året i mindst 8 dage. Ved rejser til fjerne lande skal man regne med 3 uger, fordi kroppen har brug for ca. 1 uge til at akklimatisere sig.

5. Hud

Den vigtigste immunbarriere er en sund hud. Glem ikke at få rigeligt med væske (2 liter om dagen), ellers bliver huden revnet og skrøbelig, hvad der øger risikoen for, at virus og bakterier trænger ind i kroppen. Videnskabsfolk har påvist, at berøring sænker andelen af stresshormoner i blodet og styrker immunsystemet. Prøv fx pensel-tricket: Sæt dig afslappet, luk øjnene og lad langsomt en pensel løbe hen over ansigt, hals og arme. Penselstrøgene stimulerer nerverne, der via et meldesystem sender de positive stimulanser til de indre organer.

6. Sport

Bevægelse er hemmeligheden ved et sundt immunsystem. Lige meget om det er jogging, cykling eller svømning – det vigtigste er, at det er sjovt. Vær aktiv 2-3 gange om ugen 30-45 minutter ad gangen. Også absolutte sportshadere kan få mere immunbeskyttelse i hverdagen. På vej til arbejde kan man stige af bussen to stop tidligere og gå resten af vejen til fods.

7. Søvn

Sund søvn bestemmer, hvor god form vores immunsystem er i. Når du sover, rekreerer kroppen sig, og helbredelsesprocesserne kører for fuld kraft. Søvnforskere har fundet ud af, at en del af de signalstoffer, som fremmer den dybe søvn, også gavner immunsystemet. Men kun hvis du sover 7-8 timer i døgnet – først da bliver de beskadigede celler udbedret.

8. Bøn eller meditation

Bøn og meditation bringer ro til krop og sjæl. Åndedrættet bliver dybere, hjernen får en bedre gennemblødning, og immunsystemet styrkes.

9. Aktiv fritid

Immunsystem og hjerne taler det samme sprog. Når hjernen er i form, trækker den immunsystemet med. Det er ligegyldigt, om det drejer sig om at lære fremmedsprog, løse en krydsordsopgave eller andre tænkeopgaver. I alle tilfælde trænes de små, grå celler, og kropsforsvaret mobiliseres.

10. Alternativ behandling og kosttilskud

Akupunktur kan være en genvej til at styrke dit immunforsvar. De fine nålestik fører over nerveledningerne til smerteafbrydelser i hjernen. De løser energiblokeringer, organernes funktionerne stimuleres, og immunsystemet styrkes.

Industrialiseringen har fjernet mange komplekse næringsstoffer fra vores levnedsmidler. Naturmedicin og kosttilskud erstatter kost, som er bitter, stærk, sur, alkalisk osv., uden at genere vores smagsløg.

C-vitamin er et af de kosttilskud, eer booster dit immunforsvar

Læs også
Hvor stærkt er dit immunforsvar?Kiss Me er et af de kosttilskud, der booster dit immunforsvar
Naturmidler til dit immunforsvar
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Motion styrker immunforsvaret
Overtræning nedbryder immunforsvaret
Drømme og sund søvn
Kredsløbet: Latter er vejen til sundhed
Kiss Me – navnet siger det hele…
Tomentosa – en fantastisk plante fra den peruvianske regnskov
C-vitamin sænker cortisol-niveauet i kroppen
C-vitamin: Forskellen på traditionelt og liposomal C-vitamin