Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Rygsmerter – sådan opstår de

Slid

Med alderen skrumper mennesket 4-6 centimeter. Tab af væske i diskus begynder allerede i 20-årsalderen. Når knoglelaget med alderen svinder, synker støddæmperne så meget sammen, at hvirvlerne kommer til at glide mod hinanden.

Ændringen i ryghvirvlerne forstyrrer bevægelsesfriheden i leddene. En kunstig diskus af metal erstatter det nedbrudte væv og giver igen plads mellem knoglerne.

Diskusprolaps

En diskus består af en geléagtig kerne og et mere stabilt ringlag. Eksperter taler om en diskusfremskydning (protusion), når den bløde gelémasse fra diskuskernen trænger ud mod kanten. Det ydre ringlag bliver delvis gennembrudt, men en membran afholder vævet fra at træde helt ud af ringen. Kommer diskus under pres, kan knoglelaget blive beskadiget. Jo større prolapsen er, desto større er faren for, at nerven kommer i klemme.

Ved en diskusprolaps glider den mobile kerne endnu længere ud. Den trykker ud i hvirvelkanalen og dermed også på nerverne eller rygmarvshuden, hvor der sidder nerveender. Dermed kan prolapsen af og til forårsage smerter og endog følelsesløshed og lammelse. Man mener, at hver anden 50-årige har en diskusprolaps, som ikke opdages.

Læs også
Tips til, hvordan du holder din ryg sund
Når din krop vil fortælle dig noget…
Mangel på motion er lige så sundhedsskadeligt som rygning og overvægt
Rygsmerter fører til skrumpet hjerne
Bakterier kan give rygsmerter
Lændesmerter, medicinforbrug og persontype
Akupunktur virker – og især når du tror på virkningen
Tobak giver dårlig ryg
Hvad er knogleskørhed?
Calciumcitrat overgår calciumcarbonat i forsøg med knogleskørhed