Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Rygsmerter – sådan opstår de

Slid

Med alderen skrumper mennesket 4-6 centimeter. Tab af væske i discus begynder allerede i 20-årsalderen. Når knoglelaget med alderen svinder, synker støddæmperne så meget sammen, at hvirvlerne kommer til at glide mod hinanden.

Ændringen i ryghvirvlerne forstyrrer bevægelsesfriheden i leddene. En kunstig discus af metal erstatter det nedbrudte væv og giver igen plads mellem knoglerne.

Discusprolaps

En discus består af en geléagtig kerne og et mere stabilt ringlag. Eksperter taler om en discusfremskydning (protusion), når den bløde gelémasse fra discuskernen trænger ud mod kanten. Det ydre ringlag bliver delvis gennembrudt, men en membran afholder vævet fra at træde helt ud af ringen. Kommer discus under pres, kan knoglelaget blive beskadiget. Jo større prolapsen er, desto større er faren for, at nerven kommer i klemme.

Ved en diskusprolaps glider den mobile kerne endnu længere ud. Den trykker ud i hvirvelkanalen og dermed også på nerverne eller rygmarvshuden, hvor der sidder nerveender. Dermed kan prolapsen af og til forårsage smerter og endog følelsesløshed og lammelse. Man mener, at hver anden 50-årige har en discusprolaps, som ikke opdages.