Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Sund kost og livsstil

Coladrikke kan føre til benbrud

Man har tidligere opdaget, at der er et signifikant forhold mellem en høj indtagelse af sodavand og risikoen for at få benbrud hos voksne kvinder. Nu har forskere ved Harvard Medical School opdaget, at der også er en betydningsfuld sammenhæng mellem indtagelsen af coladrikke og benbrud hos unge piger.

Undersøgelsen omfattede 127 børn mellem otte og 16 år. 39 % af pigerne og 41 % af drengene havde haft et eller flere benbrud. Piger, der drak store mængder coladrikke, havde haft flere benbrud end piger, der drak mindre mængder. Indtagelse af sodavand med ingefærsmag, citrusdrikke eller andre drikke, der ikke indeholdt cola, øgede ikke risikoen for at få benbrud. Man fandt også, at en høj indtagelse af calcium beskytter mod benbrud, specielt hos piger med et højt fysisk aktivitetsniveau.

Forskerne mener, at det høje indhold af fosforsyre i coladrikke griber forstyrrende ind i calciumstofskiftet. De advarer om, at overdreven indtagelse af kulsyre- og colaholdige drikke kombineret med lavt calciumindtag øger risikoen for benbrud hos unge piger og måske også risikoen for at de får knogleskørhed senere i livet.

Læs også
Sodavand øger risikoen for knoglebrud hos teenagere
Knogleskørhed – hvad er det, og hvad kan du gøre?
Forebyg knogleskørhed med frugt, grønt og mælkeprodukter
Knoglestabilitet: Efter de 30 går det ned ad bakke
Vand er livsvigtigt for dig
Sodavand øger risikoen for fedme og diabetes
Hvad er der egentlig i Coca-Cola?

Kilde
Carbonated beverage and bone fracture in adolescent girls. American Family Physician, Vol. 50, No. 4, September 15, 1994, p. 830.