Kosttilskud Sund kost og livsstil

Krill giver mere Omega-3 end fiskeolie

Et nyt forsøg tyder på, at krillolie er mere effektivt til at øge omega-3 indekset end fiskeolie.

De primære essentielle fedtsyrer i menneskets kost er omega-3 og omega-6. Det optimale forhold mellem de to fedtsyrer er 4:7, men den amerikanske kost giver generelt et forhold på 20-30:1. Man har længe vidst, at omega-3 fedtsyrer spiller en afgørende rolle for vores vækst, men i de senere år har forskerne antydet, at de også har en lang række sundhedsfremmende egenskaber, hvoraf en del understøttes af litteraturen, bl.a. mindsket risiko for sygdomme i hjertets kranspulsårer og regulering af kolesterolspejlet. Omega-3 indekset er et udtryk for mængden af eicosapentaen-syre (EPA) og docosahexaen-syre (DHA) i de røde blodlegemer.

I det omtalte forsøg rekrutterede forskerne 24 raske personer, der skulle vurdere den biologiske tilgængelighed af krillolie vs. fiskeolie. Forsøget omfattede tre behandlingsfaser, hvor deltagerne blev tilfældigt inddelt i grupper, der i en periode på fire uger fik krillolie, fiskeolie (begge med 500 mg omega-3 flerumættede fedtsyrer pr. dag) eller et placebopræparat bestående af majsolie. Hver behandlingsfase var adskilt af en otte uger lang udvaskningsfase.

Krill er en rejelignende havorganisme. Ligesom fiskeolie er den olie, der produceres fra krill, særligt antarktisk krill (Euphausia superba), rig på en lang række stoffer, herunder langkædede omega-3 fedtsyrer.

Forskerne fandt frem til, at krillolie i signifikant grad øgede koncentrationen af omega-3 flerumættede fedtsyrer i både plasma og røde blodlegemer og reducerede forholdet mellem omega-6 og omega-3 betragteligt i sammenligning med fiskeolie. Desuden blev omega-3 indekset signifikant øget efter indtagelse af krillolie, sammenlignet med både fiskeolie og placebo. Forfatterne noterer sig, at der ikke var ændringer i triglycerid- og HDL-kolesterolniveauet efter behandlingsfaserne – og ingen deltagere oplevede negative bivirkninger.

Forfatterne konkluderer, at tilskud af krillolie kan være mere effektivt end fiskeolie til at øge omega-3 indekset og kan derfor have mere potentiale som sundhedsfremmende faktor for kredsløbet. Der er behov for større, velstrukturerede kliniske forsøg for at vurdere forsøgsresultaterne.

Læs også
Antarktisk Krill – hvad er det?
Antarktisk Krillolie: Bæredygtighed i højsædet
Antarktisk Krillolie optimerer indholdet af DHA i kroppen
Krillolie – mere målrettet mod inflammation end fiskeolie
Husk, at fedtsyrer er livsnødvendige
Antarktisk Krill har en gavnlig indflydelse på ADHD-børn
Omega-3 og Q10 kan sænke PSA-niveauet

Kilde
Ramprasath VR, Eyal l, Zchut S et al. Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis, 2013;12(1):178.