Kosttilskud

Propolis – biernes eget forsvarssystem

Propolis er et stof, som honningbierne laver af harpiks, og som de bruger til at beskytte bisamfundet mod mikroorganismers angreb – deraf tilnavnet biernes forsvarssystem.

Mennesket har siden verdens skabelse haft gavn af disse flittige insekter, der lever i velorganiserede samfund og indsamler blomsternes nektar. Allerede i oldtiden kendte egypterne, assyrerne og grækerne til harpiksens anvendelse til mange lægeformål. Således var det en udbredt praksis at bruge pulveriseret harpiks på sår, syge øjne, hævelser og blegner. Senere opdagede arabiske læger, at harpiks renser blodet og hjælper mod hævelser og svulster.

Et medfødt instinkt hos bierne får dem til at tage den harpiks, der har et særligt stort antal flavonoidforbindelser, som hver for sig har en ganske særlig kemisk sammensætning og funktion. Gennem biernes forarbejdning af harpiksen tilføjes denne forskellige kirtelstoffer, som ligeledes har stor betydning. Det fremkomne stof, propolis, har nemlig en stærkt antibiotisk virkning og bruges af bierne til at beskytte bistadet mod bakteriers og andre mikroorganismers indtrængen.

Propolis er biernes forsvarssystemIndholdsstoffer

Propolis er kemisk set et meget kompliceret stof. Det var de to franske videnskabsmand og professorer ved Pasteur-instituttet i Paris, Lavie og Chauvin, der konstaterede, at propolis har samme egenskaber som de forskellige penicillinarter. Mange forskere mener, at en stor del af hemmeligheden bag propolis’ virkning på forskellige sygdomme skal søges i dets indhold af P-vitamin, der kemisk set hører til flavonoiderne. Propolis består for 50-55 % vedkommende af plante-harpikser, ca. 30 % er voks, 8-10 % er æteriske olier og ca. 5 % er faste stoffer, bl.a. blomsterpollen. Desuden er propolis rig på aminosyrer, organiske syrer og sporelementer som jern, kobber, mangan, zink og vitaminer.

Anvendelse

Man kan i almindelighed roligt begynde en propolis-kur mod alle former for sygdomme, hvor det er vigtigt at styrke kroppens immunsystem. Mest oplagt er brugen ved sygdomme i mundhulen og svælget. Russiske undersøgelser har vist, at propolis øger organismens naturlige modstandskraft, fremmer dannelsen af antistoffer, forhøjer cellernes evne til at uskadeliggøre bakterier, forhøjer blodets proteinindhold og fremskynder dannelsen af nyt, sundt væv.

Propolis anbefales derfor især ved følgende lidelser: Forkølelse, halsbetændelse, bihulebetændelse, bronkitis, mavesår, underlivsbetændelse, psoriasis og andre former for eksem, urinvejsinfektioner og gigtlidelser.

Propolis fås i kapselform og som spray fra Natur-Drogeriet A/S.

art-bi

Læs også
Propolis – en håndsrækning fra bierne
Bi-Propolis – et fantastisk naturmiddel med en lang historie
Bierne producerer virksomme naturlægemidler
Pollen: Et naturligt næringsstof med masser af fordele
Sådan beskytter du dit helbred mod et aldrende immunforsvar