Kosttilskud Urter og krydderier

Chili – en stærk ven på mange fronter

En af de råvarer, der på det seneste har fået en del opmærksomhed, er chilifrugten. Undersøgelser viser, at chili øger kroppens varmeproduktion med op til 100 kcal om dagen. Det lyder måske ikke af så meget, men 100 sparede kcal om dagen løber op i næsten 40.000 kcal om året – en mængde, der meget vel kan betyde forskellen på slank talje eller strammende bukselinning.

Stærk frugt og slank linje

Ud over at chili øger varmeproduktionen, er der andre faktorer, der taler for at anvende den stærke frugt i et slankeøjemed:

  • Det lave energiindhold på under 50 kcal pr.100 gram chili, der sammen med et pænt fiberindhold giver en mættende effekt.
  • Den kraftige smag, der gør chilien velegnet til at give fedtfattige retter et delikat pift. Måske er det i virkelig­heden chiliens helt store trumfkort, at den kan omdanne flade, fedtfattige retter til kulinariske fortrinligheder.

Smertelindring

Ved siden af den slankende effekt har det i efterhånden mange år været kendt, at chili virker kraftigt smerte­lindrende. Anvendt i den rette koncentration kan chiliens aktive stof, capsaicin, dysse lokal smerte ned, ikke mindst i forbindelse med hudsygdomme. Ved at udvide blodkarrene kan chili ligeledes lindre hovedpine og spændinger. Og forskere på Yale University School of Medicine er gået så vidt som til at lave bolsjer af chili og karamel, der skal lindre smerter i munden hos kræftpatienter under kemoterapi. Bolsjets sukker undertrykker capsaicinens brændende smag, mens capsaicinen selv virker mod den smerte, der frem­provokeres af kemoterapein.

Blodpropper – og måske kræft…?

Undersøgelser tyder på, at chili kan mere end blot at lindre smerte. Enkelte studier har således antydet, at chili kan forebygge blodpropdannelse. Årsagen tilskrives den lille stærke frugts evne til at nedbryde begyndende blodpropper.

Et andet spændende aspekt ved chiliens sundheds­fremmende effekt er den mulige kræftforebyggende effekt. Dokumentationen er ikke helt entydig, men befolkningsundersøgelser viser, at i lande, hvor der traditionelt spises meget capsaicinholdig mad, er andelen af cancerdødsfald markant lavere end i andre lande. Befolkningsundersøgelserne bekræftes af rotte­forsøg, hvor capsaicin har vist sig at kunne hæmme udviklingen af visse kræfttumorer.

Værn mod forkølelse

Takket være det store indhold af immunforsvars­styrkende stoffer, ikke mindst C-vitamin og carotenoider, er chili et fremragende værn mod forkølelse. Skulle uheldet være ude, og skulle du alligevel være blevet forkølet, kan te med chili rense den tilstop­pede næse. Visse naturfolk spiser chili mod halsonder og bronkitis. Om end effekten ikke er videnskabeligt dokumenteret, er det ganske sandsynligt, at chili kan lindre nogle af generne.

Økologisk chili fås fra Natur-Drogeriet A/S – og hvis du gerne vil undgå den brændende fornemmelse, men stadig ønsker den sundhedsfremmende virkning, kan du få chili i kapsler i form af produktet BODY-HEAT. Du kan også nyde en kop dejlig, stærk ChiliForm-te med chili og en række andre velgørende urter, bl.a. anis og lakridsrod. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Chiliens historie
Syv gode grunde til, at din krop elsker chili
Rød chili som slankemiddel
Styrk dit immunsystem med gulerødder og chili!
Body-Heat kapsler med chili – sæt gang i forbrændingen
Chiliform – te med power
Chili modvirker svampe i kroppen
Forbrugererfaring: Body-Heat gav et fantastisk vægttab