Hvad er sennep?
Sennep kan betyde mange ting: Det kan være de hele eller knuste sennepsfrø, der anvendes som krydderi, men det kan naturligvis også være bordsennep. Sidstnævnte er en blanding af sennepsmel, eddike, salt og krydderier. Den rette sammensætning af disse ingredienser var for nogle århundreder siden en ren kunstart.
Fra starten blev den brugt til både medicinske og kulinariske formål. I Middelalderen var sennep højt værdsat til at lette og fremme fordøjelsen – og netop denne virkning er i høj grad blevet underbygget af nutidige undersøgelser.
Der findes to typer af sennep:
- Gul/hvid sennep (Sinapis alba)
- Brun/sort sennep (Brassica nigra), som er væsentligt stærkere end den gule/hvide.
Sennep blomstrer med gule skærmblomster, hvorpå der dannes bælge med småbitte frø. Der anvendes udelukkende de typiske kuglerunde frøkorn (mostadosfrø).
Anvendelse i madlavningen
Sennep har mange anvendelsesmuligheder i madlavningen:
- Hele gule/hvide sennepsfrø (Sinapis alba) bruges til pickles, syltede agurker, marinader, saltlage og forskellige pølser. Her skal man dog passe på, at sennepskornene ikke bliver kogt med.
- Mostadosfrøpulver/sennepsmel bruges ofte – blandet med peber – til fjerkræretter, supper og saucer og som element i karryblandinger. Omrørt i vand kan sennepsmel anvendes til alle retter, hvor man ellers ville have brugt bordsennep.
- Bordsennep harmonerer med mange retter, hvor “kød”-elementerne ellers helt dominerer: Pølser, frikadeller, stegt flæsk, okseroulader…
- Bordsennep er også højtelsket til ost og æg, og det vil nok i højere grad tiltale dem, der satser på en sund og nærende kost – og sidst, men ikke mindst til saucer og mayonnaise til næringsrige salater.
Medicinsk anvendelse
Ifølge Institut für Fettforschung i Tyskland er der 90-98 % umættede fedtsyrer i sennepsolie. Desuden findes der ca. 20 % planteslim, som formentlig giver sennepskornene deres indvirkning på tarmindholdet: Hård, tør afføring bliver blødgjort uden at blive alt for væskeholdig. Bruger man sennepskorn til at regulere afføringen med, behøver man ikke at frygte, at man udvasker tarmen. De mange enzymer sørger for en normal fordøjelse ved at hæmme gæringsprocessen og regulere dannelsen af tarmluft. Indholdet af æterisk olie gør, at der dannes mere mavesaft. Samtidig har den en betændelseshæmmende og galdedrivende virkning.
En kur med de på alle måder gavnlige sennepskorn har en gunstig indflydelse på alle helbredsproblemer, som skyldes en selvforgiftningen af tarmen, fx træthed, trykken i hovedet og mathed.
Brun/sort sennep anvendes primært mod hudirritationer ved gigt og bughindebetændelse.
Læs også
Sennep gi’r bedre fordøjelse
Sennepsfrø (Mostadosfrø) – et populært middel i folkemedicinen
Bitterstoffer regulerer fordøjelsen
Ubalancer på tarmen – hvorfor opstår de?
Sådan klarer du sommervarmen – på den miljørigtige måde
Kartoffelsalat med broccoli og sennepsmarinade