Lever Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Løvetand til din lever

Leveren ligger i kroppen som et stort kemisk laboratorium, hvori der foregår vigtige omdannelses- og oplagringsprocesser af næringssubstanserne. Derfor er leverens funktion af betydning for hele kroppen. Når man på engelsk siger “How is your liver?” (“Hvordan har din lever det?”) som et spørgsmål om, hvordan man har det, ligger der en folkelig viden om, at hvis leveren har det godt, så har mennesket det godt – og omvendt.

Løvetand (mælkebøtte) har med sine grønne blade en særligt god virkning for lever og galde. Roden bliver desuden anbefalet ved hæmorider og tarmtræghed, og knopper og blomster som D-vitaminkilde (de kan hakkes og blandes i salater).

Bladene plukkes så unge og friske som muligt – bedst i grøfter og lign., hvor bladene skyder op i halvskygge af højt græs. Snit eller hak dem fint – jo finere, desto mere fremtrædende bliver den bitre smag. Denne bitterhed vil til at begynde med afskrække mange. Naturligvis skal den heller ikke være for udpræget. Ved passende findeling vil man hurtigt opdage, at netop denne bitterhed krydrer de øvrige grønsager på en fin og appetitvækkende måde.

Du kan også vælge den “nemme” løsning: Kapsler med løvetandrod eller skåret løvetand – økologisk, naturligvis – til en dejlig kop te. Begge produkter er fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Leveren – vores krops laboratorium
Løvetand: Upopulær plante med masser af gode egenskaber
Leverstyrkende droger
Tips til en sund lever
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Leverstress – hjælp til lever-detox
Marietidsel – leverens ven og hjælper

Kilde
Ny Tid og Vi, 1975.