Sund kost og livsstil

Planteøstrogener: Naturlig kræftforebyggelse

Planteøstrogener i kosten har stor indflydelse på kønshormonernes stofskifte. Forstadierne til de biologisk virksomme stoffer stammer fra sojabønner, korn, bær og nødder, men de er bundet til glykosider. De egentlige planteøstrogener (isoflavonoider og lignaner) bliver frigjort ved tarmfloraens glykosidase.

En høj planteøstrogenværdi (målt i blod, urin og afføring) og størst optagelse af planteøstrogen-forstadier hænger sammen med lav risiko for kræft. Vegetarer, personer, der spiser mange fuldkornsprodukter, bær, knust hør- og sesamfrø, samt japanere, som spiser traditionel japansk kost, har den højeste planteøstrogenværdi, og antallet af bryst-, tarm- eller prostatakræfttilfælde er da også lavere end i andre befolkningsgrupper.

En arbejdsgruppe under ledelse af den finske planteøstrogenspecialist Herman Adlercreutz sammenfattede, hvordan isoflavonoider og lignaner kan beskytte mod kræft:

  • De stimulerer til dannelse af SHBG – det globulin, der binder kønshormoner, og følgelig reducerer mængden af kønshormon i blodet.
  • De ændrer proteinsyntesen og de intracellulære enzymers aktivitet.
  • De forandrer vækstfaktorernes indvirkning.
  • De har indflydelse på kræftcellers formering og differentiering.
  • De bremser den opbygning af nye kapillærer, som indtræffer i forbindelse med mange ondartede lidelser.

Lignanet genistein kommer efter forskernes mening endog på tale som “generel kræftforebygger” på grund af sin hæmmende virkning på vækstfaktorerne. Muligvis beskytter planteøstrogenerne også mod hjerte-/karsygdomme og osteoporose. Under alle omstændigheder ved man endnu ikke nok til, at der på nogen måde kan gives en specifik kostvejledning.

Læs også
Planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft
Isoflavoner fra soja mindsker risikoen for at dø af prostatakræft
Lignaner – hvad er det egentlig?
Knust hørfrø giver høje lignan-værdier
Er hormontilskud en god idé?
Potentielle kræfthæmmere
Motion kan medvirke til at forebygge brystkræft
Kost, kosttilskud og kræft
Ginseng og kræft

Kilde
Adlercreutz H et al. Soybean Phytoestrogen Intake and Cancer Risk. Journal of Nutrition 1995/125.