Sund kost og livsstil

Mælkefedt kan give tarmsygdom ved at ændre bakterieflora

Mættet mælkefedt, som findes i mange forarbejdede fødevarer i den vestlige verden, kan ændre tarmens økosystem, og det øger risikoen for betændelse i tarmen, advarer forskerne.

Resultaterne kan måske være med til at forklare, hvorfor immunrelaterede lidelser som colitis er blevet mere almindelige i de vestlige lande i løbet af det sidste halve århundrede. I Nature skriver et team af amerikanske forskere, at indtagelse af en kost, der har et højt indhold af mættet mælkefedt, giver et “boom af dårlige bakterier” i tarmen – og det fører til øget betændelse og en højere risiko for at udvikle tarmlidelser hos nogle personer.

“Vi har påvist, hvordan tendensen i mange samfund til at spise en vestligt inspireret kost potentielt kan vælte den gensidige balance mellem vært og mikrobe, så det er let for sygdomme at udvikle sig”, siger professor Eugene Chang fra University of Chicago, forsøgets leder.

Forskerteamet påviste, at koncentreret mælkefedt, som findes i store mængder i forarbejdede fødevarer og slik, ændrer sammensætningen af bakterier i tarmene ved at fremme væksten af skadelige tarmbakterier. Sådanne ændringer forstyrrer den skrøbelige balance mellem mikroberne og immunforsvaret, hvilket fører til ukontrollerede immunreaktioner, som kan beskadige vævene og være svære at bremse, lyder det fra forskerne.

“Dette er den første pålidelige mekanisme, der viser trin for trin, hvordan vestlig kost medvirker til den fortsatte stigning i antallet af tilfælde af tarmbetændelse “, siger Chang. “Vi ved, hvordan visse genetiske forskelle kan øge risikoen for disse sygdomme, men at gå fra en øget risiko til egentlig udvikling af sygdommen synes at kræve en katalysator – og det KAN være vores ændrede livsstil”.

Læs også
Mælkeprodukter – hvad gør de ved din krop?
Komælk er til kalve – ikke til mennesker
Tarmbetændelse – hvad er årsagen?
Tarmen kan være årsag til mange sygdomme
Mælkesyrebakterier – indre vagtposter mod sygdomme
Tarmbetændelse: Risikoen øges af smertestillende medicin
NSAID-præparater øger risikoen for kollagen colitis
Brottrunk – en genvej til sundhed for mennesker og natur
Drik din te uden mælk – det er sundest

Kilde
Devkota S, Wang Y, Musch MW, Leone V, Fehlner-Peach H, Nadimpalli, Antonopoulos DA, Jabri B, Chang EB. Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pahtobiont expansion and colitisin I/10-/-mice. Nature.