Kosttilskud Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Slank på en sikker måde med komplekse kulhydrater

Vil du være slank, så overvej komplekse kulhydrater – en ærlig slankekur, der ikke tjenes mange penge på…!

Skal en slankekur gennemføres med succes, er den første og vigtigste betingelse at motivere sig selv. Brug, om nødvendigt, gerne nogle uger på at overbevise dig selv om det fornuftige i at komme af med fedtet, og gør samtidig en indsats for, at dine omgivelser, især din familie, støtter dig. Når din motivation er i orden, er dit slankeprogram allerede en halv succes!

Komplekse kulhydrater - fx fra Jaws - er med til at holde dig slank

Dernæst er det mest afgørende at ændre kosten efter dine slankemål. Under kuren gælder det om at

 • nedbryde fedtvævet
 • bevare muskelvævet
 • tilføre kroppen de nødvendige næringsstoffer, herunder sørge for, at den lades op med energi og
 • spise sig mæt hver dag; sulter du dig selv, er der stor risiko for, at du giver op, før du når dit mål.

Vildfarelser om sund og slankende kost 

Der findes mange vildfarelser om vores næringsbehov, ikke mindst når man ønsker at slanke sig. Mange tror, at de såkaldte kostcirkler over varieret kost er en slags facitliste, der viser, hvordan kosten skal sammensattes for at være ideel. Men i virkeligheden er kostsammensætningen her for det meste ubalanceret: Den indeholder praktisk taget altid for meget fedt og protein og for lidt kulhydrater.

Grønsager og frugt er prima næringsmidler, men lad være med at tro, at det er nødvendigt at spise kolossale mængder dyre og eksotiske frugter og grønsager for at gå ned i vægt. Ganske vist får du masser af vitaminer, mineraler, fibre osv., men det er næsten umuligt at blive ordentligt mæt eller få en god mavefunktion, hvis man overvejende eller måske udelukkende lever af frugt og grønt.

Mirakelkure med løfter om drastiske vægttab på meget kort tid er heller intet værd – hvis der virkelig var én eneste af dem, der virkede, ville der ikke blive lanceret nye hvert andet øjeblik.

Protein

 • Protein – evt. i form af kosttilskud – kan være et led i et slankeprogram, eftersom kroppen bruger mere energi på at forbrænde 1 g protein, end 1 g tilfører kroppen. Men det er ren overtro, at protein, dvs. magert kød, æg, mejeriprodukter osv., skulle udgøre grundlaget i lødig kost, herunder i lødig slankekost. Ekstra protein kan ikke lagres i kroppen, men omdannes til fedt og sukker, som kan oplagres. Protein er heller ikke nogen vigtig kilde til øjeblikkelig energi; tværtimod tapper meget proteinrig kost kroppen for energi, mens nedbrydningen og omdannelsen af føden står på.

Kulhydrater

Komplekse kulhydrater, fx kartofler, pasta osv. feder ikke – tværtimod! Kartofler, pasta, brød og grød (af hele fuldværdige korn), ris, tørrede bønner og linser består af såkaldte komplekse kulhydrater, som er idealføden for menneskerKomplekse kulhydrater er det bedste næringsmiddel også i en effektiv slankekur, fordi det er den eneste kilde til blodsukker, som kan forbrændes rent uden skadelige biprodukter. Komplekse kulhydrater forbrændes gradvis i organismen, som henter energi fra føden, efterhånden som den har brug for det.

Simple kulhydrater – sukker – forbrændes derimod hurtigt, hvorefter blodsukkerniveauet og dermed energien falder igen. Moderne undersøgelser har vist – i modsætning til hvad man troede tidligere – at komplekse kulhydrater ikke kan omdannes til fedt i vores krop, de forbrændes i stedet for.

Fedt

Det er fedtet i kosten, der sætter sig som fedt på kroppen. Det foregår så direkte, at man ved at undersøge en persons fedtvæv kan finde ud af, hvilke typer fedt vedkommende har spist igennem årene.

Skal man derfor slanke sig, har man brug for ekstra mange komplekse kulhydrater, fordi fedtet brændes i de komplekse kulhydraters flamme. Motionerer man samtidig, gøres vægtreduktionen mere effektiv, men ikke så meget som de fleste tror. Motion er altid godt, men vil man tabe sig, er kostomlægningen langt vigtigere, og her gælder det: Mange komplekse kulhydrater og så lidt fedt som muligt. Man regner med, at så lidt som 2-4 g linolsyre = en stor tallerken Jawsgrød eller grød af grovvalset havregryn, dækker vores normale fedtbehov.

I øvrigt frarådes meget store vægttab og i det hele taget vægtudsving: Sådanne vægttab kan nemlig kun opnås ved, at kroppen berøves vigtige næringselementer, hvilket meget vel kan have uheldige helbredsmæssige konsekvenser. I de fleste tilfælde er vægttab på 2-3 kilo om måneden et passende mål for en gradvis og fornuftig vægtreduktion. I det hele taget er ekstreme metoder ingen god idé. Under faste består din føde udelukkende af fedt fra dine egne fedtdepoter – en særdeles ensidig og usund kost.

Kombination af næringsstoffer

Den amerikanske idrætsmediciner Robert Haas opstiller følgende ideale kombinationer af næringsstoffer:

 • komplekse kulhydrater: 60-80 % af de daglige kalorier.
 • simple kulhydrater (sukker): 5-10 % af de daglige kalorier.
 • protein (animalsk og vegetabilsk): 10-15 % af de daglige kalorier.
 • fedt (animalsk og vegetabilsk): 5-20 % af de daglige kalorier.

Komplekse kulhydrater og multivitaminer er med til at holde dig slankSådan bliver du varigt slank

Det hele er i grunden såre enkelt, når du først har forstået, hvilke næringsmidler der er grundlaget for en sund og fornuftig kost/slankekost glem alt om sære mirakelkure og poppede påfund og  gør de komplekse kulhydrater til grundlaget i din kost, så opnår du uden sult eller risiko for næringsbrist gradvis din idealvægt. I praksis betyder det, at du må spise lige så meget af brød, grød, pasta, ris, kartofler og tørrede bælgfrugter, som du har lyst til, men begræns dig i forhold til fedt i enhver form.

Disse næringsmidler er mættende i sig selv, og det sætter en grænse for, hvor meget du kan spise af dem. Hvis du synes, at en sådan kost ikke lyder spændende, så tænk på, hvor meget den kan varieres med urter og krydderier, der ikke indeholder kalorier. Endvidere kan frugt og grønsager (undtagen avocado og oliven) bruges ad libitum, idet de består af vand, fibre, enkle og komplekse kulhydrater og tilfører vigtige vitaminer og mineraler. Magert kød og mager fisk kan også indgå i programmet i mindre omfang; det samme gælder for magre mejeriprodukter som kvark og hytteost, mens man mest muligt begrænser brugen af alle slags nødder, smør, madolier, æg og ost. Mælk er et flydende næringsmiddel, og forbruget bør ikke overskride 1 eller 2 glas dagligt.

Verdens vigtigste væske er vand, og du bør drikke 6-8 store glas dagligt, gerne i form af urtete.

Husk kosttilskud

Komplekse kulhydrater og tilskud af spormineral, fx i blæretang, er med til at holde dig slankHusk, at flere mindre måltider mætter bedre end få store – er du sund og rask, har du sandsynligvis ikke brug for særlige kosttilskud til disse sunde og fuldværdige levnedsmidler, men det er alligevel en god forsikring at tage en Maximum multivitamin/mineraltablet daglig sammen med Blæretang og lucerne kapsler, som har et højt indhold af vigtige spormineraler, der undertiden mangler i frugt og grønsager.

Er du først kommet af med din overvægt, oplever du et sjældent velvære. For at motivere dig selv til at forblive slank, så glæd dig over din nye krop og husk på, hvordan du havde det, og hvordan du så ud, da du var fed. Og så kan du i øvrigt også glæde dig over, at du blevet et meget bedre liv: Masser af sygdomme som hjerte- og kredsløbsforstyrrelser, diabetes, åreknuder osv., osv. er nemlig forbundet med fedme – når du har opnået din ønskevægt, rykker du dermed ud af en farlig risikozone, hvor mange af vores såkaldte civilisationssygdomme har deres udspring.

Test dig selv: Er du for tyk?

 • Gang din højde i meter med sig selv.
 • Divider resultatet op i din vægt i kilo.
 • Ligger facit mellem 20 – 25, er du normalvægtig. Ligger det mellem 25 – 30, er du overvægtig. Ligger det over 30, er du fed.

Eksempel: Højde 1,75 m x 1,75 = 3,0625. Vægt 70 kilo. 70:3,0625 = 22,9 (normalvægt).

Effektiv slankehjælp

Her er nogle tip, der gør det lettere at komme i gang med kostomlægningen, samtidig med at din slankekur gøres mere effektiv:

Loppefrø

Geniale fiberprodukter uden kalorier, der normaliserer tarmfunktionen og fylder op i maven, så du nemmere bliver mæt. Loppefrø er effektivt udrensende, fjerner kropsgifte, giver bedre stofskifte og velbefindende. Et ekstra plus er det, at produkterne sænker kolesterolspejlet og dermed forebygger åreforkalkning. Fås som pulver til udrøring og kapsler.

Komplekse kulhydrater og Unik Spirulina er med til at holde dig slankUnik Spirulina

Den blågrønne Spirula-alge har hjulpet mange mennesker af med de overflødige kilo. Unik Spirulina har et usædvanligt højt indhold af proteiner, mineraler og vitaminer. De blå-grønne mikroalger består af spiralformede kæder, der udvider sig, når de kommer i kontakt med væsken i mavesækken; derved giver Unik Spirulina en mæthedsfornemmelse, samtidig med at den tilfører næringsstoffer i optimal sammensætning. Fås som kapsler og pulver.

Jaws og Basis Farsmix

Komplekse kulhydrater som slankefaktor findes i helt optimal form i cerealieprodukterne Jaws grødblanding og Basis Farsmix, der er ideelle og velsmagende grundnæringsmidler.

Alle omtalte produkter forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og på visse apoteker.

Læs også
Få kulhydrater slanker lige så meget som fedtfattig kost
Spis de rigtige kulhydrater
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Jaws – en dejlig kornblanding til dit bagværk
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!
Blæretang kapsler medvirker til vægttab
Unik Spirulina – verdens bedste slankepille
Uden motion virker slankekuren ikke
Vand – en genvej til vægttab og velvære
Mikkel Hindhede: Uddrag af ‘Fuldkommen Sundhed og Vejen dertil’
Speltbrød med honning
Aurion – et godt brød

Kilder
Der er i tidens løb blevet fremsat mange – ofte modstridende – teorier om, hvad der er optimal ernæring for mennesker. Den danske læge og ernæringsforsker Mikkel Hindhede (1862-1945) gennemførte i mellemkrigstiden en række revolutionerende ernæringsforsøg, og mange af hans konklusioner – bl.a. fremhævelsen af de komplekse kulhydraters betydning – bekræftes i dag af moderne forskning. Stadigvæk gyldig og med mange interessante iagttagelser er derfor:
Hindhede M. Fuldkommen Sundhed og Vejen dertil, København 1936.
Haas R. Spis og vind, København 1987.
Bruker MO. Unsere Nahrung, unser Schicksal, Lahnstein 1986.