Urter og krydderier

Krydderier får ikke bare maden til at smage bedre…

… de er også naturligt forebyggende medicin!

Stærkt, mildt eller skarpt. Det kan dufte af solid husmandskost eller give associationer til Østens hemmeligheder. Der er næsten ingen grænser for, hvad krydderier og krydderurter kan gøre ved vores smagssans.

Anis, malurt, karry, kommen, muskat, nelliker, gurkemeje, rosmarin, stjerneanis, hvidløg eller ingefær. Viften af duft og nydelse er næsten uden grænser. Krydderier kommer bedst til deres ret, når de doseres og kombineres på en raffineret måde. Desuden er det vigtigt for smagen, at krydderurterne er friske, og at de først kværnes eller hakkes, når de skal bruges. Men også i tørret form forfiner de råvarernes egne smag.

Desuden er anis, malurt osv. ikke blot aromastoffer – deres æteriske olier regulerer desuden fordøjelsen, fordi de blander sig med spyttet i munden.

At mange krydderurter kan hjælpe mod små og store “skavanker”, har man vidst siden oldtiden. Anis blev fx berømt for sine hoste- og krampeløsende egenskaber og fordøjelsesfremmende virkning. Malurt kan på grund af sin æteriske olie og sit indhold af bitterstoffer ikke kun regulere appetitten og fordøjelsen, men også gøre den fedt, der findes i maden, lettere at fordøje.

Og selv datidens berømte læge, Hippokrates (400 f.Kr.) svor til brugen af ingefær som ‘medicin’. Rent faktisk styrker ingefær maven og fremmer fordøjelsen. Desuden modvirker urten overmæthed, oppustethed og lette krampelignende mave-/tarmproblemer, som fx kan skyldes manglende dannelse af fordøjelsessafter.

Med de rigtige krydderier stimulerer du derfor ikke kun smagssansen, men også dit velbefindende. Og de kan styrke dit immunforsvar, så sygdom ikke så nemt opstår!

Læs også
Krydderier, der styrker dit helbred
Natur-Drogeriets krydderier – en fryd for sanserne!
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Safran giver roligt blod
Få et forrygende sexliv ved hjælp af krydderier og buske!
Maven tåler stærke krydderier
Få det bedste ud af din mad
Naturterapi: Boost dit helbred med kræfter fra naturen
Hugo Hertwig: Brug flere krydderurter!
Æggestand med grønt