Folkesundhed

Mor, mor, han behøvede slet ikke at bore…

Tandlægerne har været for hurtige med boret. Huller i tænderne udvikler sig meget langsommere end hidtil antaget, viser ny forskning, og der er mange måder at vende udviklingen på – uden at  bore, som man har gjort i årtier.

Det kan tage op til otte år for caries at gennembryde det indre lag (dentin) i tanden, og det er rigeligt med tid til at forsøge sig med andre metoder frem for boret – fx fluorlak, bedre tandbørstningsteknikker og færre sukkerholdige snacks mellem måltiderne.

Forskere ved University of Sydney har påvist, at dårlige tænder – caries – kan stoppes eller forebygges, og udviklingen kan vendes, uden at tandlægen behøver at bore. Deres resultater, som er baseret på et syv år langt forskningsprogram, indvarsler en større ændring i tandlægernes måde at arbejde på. Det kan være helt unødvendigt overhovedet at få en fyldning, siger forskerne.

Man har længe været overbevist om, at caries var et fænomen, der udvikler sig hurtigt, og at den bedste måde at gøre noget ved det på, var at identificere nedbrydning tidligt og fjerne caries med det samme for at forebygge, at tandens overflade ødelægges, så der opstår huller, siger forskningsleder professor Wendell Evans. Når tanden er boret ud, fyldes hullet sædvanligvis med amalgam.

Men processen sker meget langsommere, end tandlægerne hidtil har vist, og den udvikler sig ikke altid. Og hvis den gør, kan det tage fra fire til otte år, før nedbrydningen begynder at påvirke tandens indre.

Læs også
Naturtandlæge: Sunde tænder, sund krop
Ost styrker tænderne
Birkesød er kaloriefattig og passer på tænderne
Tyggegummi mod huller i tænderne
Historiske betragtninger om mundhygiejne
Tyg lige på den… så får du et bedre helbred
Amalgamplomber afgiver kviksølv – konstant og vedvarende

Kilde
University of Sydney, 6. december 2015