Folkesundhed

Kan man blive sukker-afhængig?

Kan man blive slave af sin “søde tand”? Et nyt dyreforsøg siger ja – rotter kan blive afhængige af sukker. Så måske også mennesker.

Et område i den forreste del af hjernen, nucleus accumbens, er ansvarlig for det “sus”, narkomaner oplever, når de tager kokain, amfetamin, osv. Stofferne stimulerer receptorer i nucleus accumbens til at frigive opioider og dopamin. Dopamin menes at være drivkraften bag narkomaners trang til stoffer. Da nucleus accumbens også er indblandet i styringen/regulering af den normale madsult, kan det tænkes, at der er en parallel: Dyr og mennesker kan blive sukker-afhængige.

I dyreforsøget blev rotter fodret med sukkervand i en 12 timers periode over flere uger. Derpå brat sukkerstop eller indgivelse af kemisk stof, der blokerede hjernes opioidreceptorer. Sammenlignet med rotter, der fik normal mad, fik disse rotter abstinenser, da sukkeret blev taget fra dem: Tandskæring, angst, skrig. Efterfølgende undersøgelse af nucleus accumbens viste, at antallet af dopaminreceptorer steg, jo længere tid de fik sukker. Ergo: Rotterne var blevet afhængige og skulle have mere og mere sukker for at blive tilfredsstillet.

Læs også
Sukker: 107 grunde til ikke at spise det
Slikforbruget er større end nogen sinde
Vi spiser mere og mere sukker – vi ved det bare ikke
FN advarer om et Europa på kokain
Frugtsukker giver fedt på maven
Kalorier og joule – hvordan regner man om?
Sukker og sodavand kan give børn og unge diabetes
Sukker gør grønlænderne syge
SteviaSød – sødemidlet uden sukker

Kilde
Annual Meeting of the American Psychological Society, Toronto, June 17, 2001.