Folkesundhed

Lykkepiller kan hæmme børns vækst

Antidepressiv medicin af den type, der populært kaldes lykkepiller, bliver i stigende grad givet til børn. Der er nu fremkommet en lille undersøgelse, der tyder på, at denne type medicin (selektive serotonin genoptagshæmmere – SSRI) kan nedsætte væksten hos teenagere.

Tre drenge og en pige i alderen fra 11,6 til 13,7 år med enten OCD (tvangstanker og tvangshandlinger) eller Tourettes syndrom, som var i behandling med SSRI-stoffer, blev henvist til vurdering på en børneafdeling på grund af for lille højdevækst. Børnene havde ingen kroniske sygdomme og havde en normal vægt, men alle fire havde en nedsat eller ophørt vækst under behandlingen med lykkepillerne (fra seks måneder til fem år).

Puberteten fortsatte normalt hos de tre og var forsinket hos én. Tre af patienterne havde en for lille reaktion på en test, hvor man stimulerede væksthormonet. En havde et unormalt lavt resultat af måling af væksthormonet i løbet af et døgn, mens resultatet blev normalt efter ophør af behandlingen med SSRI-stoffet. Væksten blev også genoptaget på normal måde hos to børn, efter at man ophørte med behandlingen. Hos de to andre børn førte behandling med væksthormon til en hurtigere vækst. Undersøgelsen er lille, og forskerne opfordrer derfor til en større undersøgelse af SSRI-stoffernes påvirkning af børns vækst.

Læs også
Lykkepiller til voksne ordineres til børn
Støt dit barns udvikling
Medicin ved fødsel kan give afhængighed senere i livet
Kærtegn får børn til at vokse
Pottetræning: Begynd ikke for tidligt

Kilde
Arch Pediatr Adolesc Med. 2002 Jul; 156:696-701.