Folkesundhed

Kolesterolnormalisering på den naturlige måde

Policosanol er en voksagtig alkohol, som udvindes af sukkerrør eller hvedekim.

En undersøgelse, som sammenlignede policosanol og det kolesterolsænkende statin-præparat Pravachol, viste, at en daglig dosis på 10 mg sænkede LDL-kolesteroltallet med hhv. 19,3 % og 15,6 % og det samlede kolesteroltal med hhv. 13,9 % og 11,8 %. Statin-præparatet havde ingen indvirkning på triglycerid- og HDL-tallet, mens Policosanol hævede indholdet af det “gode” HDL-kolesterol med 18 % og sænkede triglycerid-tallet med 14 %.

Også andre kosttilskud kan være med til at opretholde et sundt kolesterolniveau og reducere risikoen for hjertesygdom:

  • 1.500-3.000 mg niacin (B3-vitamin) sænker kolesteroltallet og synes at have nogle af de samme betændelseshæmmende egenskaber som statinerne.
  • E- og C-vitamin kan reducere det totale kolesteroltal og hæve HDL-kolesteroltallet, men ikke i samme grad som policosanol. Desuden kan disse to vitaminer beskytte LDL-kolesterolet mod iltning, og i kliniske undersøgelser har de vist sig at kunne reducere risikoen for at udvikle hjertesygdom. Det er ikke muligt at få en terapeutisk dosis E-vitamin gennem kosten (400-800 I.E.). C-vitamin er lettere at finde i fødevarer, og spiser man en kost bestående af meget rå frugt og grønt, kan man komme op på over 2.000 mg dagligt, men sandsynligvis har man brug for et tilskud for at komme op på denne mængde.
  • Kromtilskud i størrelsesordenen 200-400 mikrogram dagligt kan reducere det totale kolesteroltal og hæve HDL-tallet. En dosis på op til 1.000 mikrogram kan også være med til at kontrollere blodsukkerniveauet. Eftersom diabetes er en risikofaktor for hjertesygdom, er dette i sig selv vigtigt.

Læs også
Policosanol Complex – et alternativ til statiner
Policosanol Complex kan sænke kolesteroltallet
Statin-præparater: Det bør du vide
Statiner påvirker leveren negativt
Sænk dårligt kolesterol gennem kosten!
Rejer påvirker dit kolesterolspejl
Carnitin sænker LDL-kolesteroltallet hos diabetikere
Næringsmidler og medicin – hvad passer sammen?
Carsten Vagn-Hansen: Nødvendig medicin?

Kilder
Castano G et al. Effects of policosanol and pravastatin on lipid profile, platelet aggregation and endothelemia. Int J Clin Pharmacol Res 1999; 19(4):105-16.
Canetti M et al. A two-year study on the efficacy and tolerability of policosanol. Int J Clin Pharmacol Res 1995; 15(4):159-65.
Menendez R et al. Effects of policosanol treatment on the susceptibility of …(LDL)… to oxidative modification in vitro. Br J Clin Pharmacol 2000;50(3):255-62.
Gouni-Berthold I et al. Policosanol: clinical pharmacology and therapeutic significance. Am Heart J 2002;143(2):356-65.
Engelen W et al. Effects of long-term supplementation with moderate pharmacologic doses of vitamin E. Am J Clin Nutr 2000;72(5):1142-9.