Folkesundhed

Slanke, fysisk aktive kvinder har lavere risiko for brystkræft

Kvinder, som regelmæssigt dyrker sport eller har et fysisk krævende job, har betydeligt lavere risiko for at udvikle brystkræft end inaktive kvinder.

Sportslig aktivitet synes primært i årene inden overgangsalderen at give en beskyttende virkning. Det var resultatet af en undersøgelse under ledelse af Dr. Inger Thule foretaget ved universitetet i Tromsø. Undersøgelsen omfattede 25.000 kvinder i alderen 20-54 år, som i gennemsnit blev fulgt i 13,7 år og to gange i forløbet udspurgt om deres fritidsbeskæftigelse og fysiske belastning.

I undersøgelsesperioden fik 351 kvinder konstateret brystkræft. Kvinder, som regelmæssigt dyrkede sport i mindst 4 timer pr. uge, havde ifølge undersøgelsen 37 % lavere risiko for at få brystkræft i forhold til sportsligt inaktive kvinder. Et fysisk anstrengende erhverv reducerede risikoen med helt op til 52 %. Den laveste risiko havde kvinder, som var slanke og dyrkede sport.

Forskere fra Alberta Cancer Board i Calgary undersøgte 1.233 kvinder med brystkræft og 1.237 raske kvinder, som udgjorde kontrolgruppen. Undersøgelsen viste, at kvinder, der var fysisk aktive (heri også medregnet rengøring og fx indkøb) i mindst 43 timer om ugen, reducerede risikoen for at få brystkræft med 31 %. Bruger man derimod 29 timer eller mindre på fysisk aktivitet, er risikoen derimod øget.

Kilde
Alberta Cancer Board, Calgary/American College of Sports Medicine Journal

Læs også
Motion mod kræft
Kosttilskud mod overvægt
Kom i form – og bliv i form
Er mammografi nødvendigt?
Regelmæssig træning giver ældre 25 % færre smerter
Fibre kan hjælpe kvinder til at holde den slanke linje
Kinesisk malurt: En plante med mange talenter
Når overgangsalderen spiller én et puds
Vegetarkost og risikoen for brystkræft
Unik Spirulina – den ærlige og naturlige slankepille!