Mave-/tarmlidelser

Olivenolie beskytter måske mod colitis ulcerosa

Forsøg viser, at en kost med et højt indhold af oleinsyre måske kan be­skytte mod udviklingen af colitis ulcerosa.

Et nyt forsøg har vist, at du måske kan beskytte dig mod colitis ulcerosa (blødende tyktarm) ved at øge dit indtag af olivenolie. Colitis ulcerosa er en betændelsessygdom, hvor der dannes sår i tyk- og endetarmens slimhinde. Resultatet er mavesmerter, diarré og vægttab.

Det her omtalte forsøg viste, at personer, hvis kost er rig på oleinsyre, har en meget lavere risiko for at udvikle sygdommen. Oleinsyre er en enkeltumættet fedtsyre, der findes i fødevarer som olivenolie, der har det højeste indhold i forhold til andre vegetabilske olier.

Forsøget foregik i Norfolk i Storbritannien og omfattede flere end 25.000 deltagere i alderen 40-65, som blev rekrutteret mellem i årene 1993-1997. Ingen af deltagerne led af colitis ulcerosa ved forsøgets start.

I 2002 havde 22 deltagere udviklet sygdommen. Forskerne sammenlignede denne gruppes kost med kosten hos de deltagere, der ikke havde udviklet sygdommen – og fandt frem til, at de, der indtog mest oleinsyre, havde en 90 % lavere risiko for at udvikle sygdommen.

“Oleinsyre synes at kunne medvirke til at forebygge udviklingen af colitis ulcerosa ved at blokere for kemiske stoffer i tarmen, som forværrer den betændelse, der følger med”, siger forsøgsleder dr. Andrew Heart fra University of East Anglia’s School of Medicine i en pressemeddelelse. “Vi vurderer, at ca. halvdelen af alle tilfælde af colitis ulcerosa kunne forebygges, hvis befolkningen indtog mere oleinsyre. 2-3 spsk. olivenolie om dagen har en beskyttende virkning”, tilføjer han.

Læs også
Styrk kroppen mod betændelse!
Colitis ulcerosa – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?
Lecithin giver en sund og rask slimhinde i tarmen
Lecithin reducerer brug af steroidpræparater ved colitis ulcerosa
Tarmbetændelse – hvad er årsagen?
Modgå betændelse med stærk naturkur
Brottrunk – genvej til en sund tarm
Svampegifte kan måske øge risikoen for kronisk tarmbetændelse
Tomatbrød med olivenolie

Kilde
University of East Anglia, pressemeddelelse, 1. maj 2010