Folkesundhed

For lavt blodtryk: 6 tips til at få gang i dit kredsløb!

Hvem er arvefjenden for alle morgenhadere? Ja, det må da bestemt være vækkeuret, når det hver morgen k-i-m-e-r højt og larmende og maner en til at stå op. Specielt natteravne har store problemer med at komme ud af fjerene. Man føler sig træt, nedtrykt og energiforladt. Og når det efter flere forsøg endelig lykkes at komme ud af den lune rede, så bliver man ovenikøbet også svimmel.

For de fleste af morgenhaderne lider af for lavt blodtryk (hypotoni). Når de står op, strømmer blodet ned i venerne i benene og bliver stående. Dermed får hjernen for lidt ilt, og man bliver svimmel eller besvimer kortvarigt. I modsætning til for højt blodtryk er for lavt blodtryk ikke nogen sygdom, men “kun” en funktionel forstyrrelse, som enten er en reaktion på en sygdom (hjertesygdom eller hormonel forstyrrelse) eller er arveligt betinget.

Her er nogle tips til, hvordan du får dit kredsløb op på mærkerne:

  1. Bevægelse er vigtigere end medicin. Svømning, jogging, cykling – alt, hvad der kan bringe dit blodtryk op på mærkerne.
  2. Bade med skiftevis koldt og varmt vand kombineret med børstemassage kan give en aktiv start på en ny dag for dem, der ikke kan lide at komme op.
  3. Drik 1-2 kopper kaffe om dagen, samt rosmarin-te – og snup af og til et glas mousserende vin om aftenen.
  4. Tag et rosmarin-bad med jævne mellemrum.
  5. Bindevævsmassage har en glimrende indvirkning på et blodtryk, der er for lavt. Tal med din læge – han kan evt. give dig en henvisning, hvis du har behov for bindevævsmassage.
  6. Og hvis du alligevel føler dig træt i løbet af dagen, så læg dine underarme i koldt vand i 1-2 minutter og massér dem. Tør dem derefter grundigt. Derved sætter du gang i blodomløbet.

Læs også
Facts om dit blodtryk
Lavt blodtryk giver nedtrykthed hos ældre mænd
Blodtrykket – hvad får det til at stige?
Forhøjet blodtryk – 10 vigtige spørgsmål og svar
Sådan holder du kredsløbet sundt
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet