Folkesundhed

Acetylsalicylsyre bør ikke anvendes til børn

Smertestillende medicin med acetylsalicylsyre kan skade børn, advarer et britisk udvalg for medicinsikkerhed ifølge Politiken. Det gælder blandt andet børnemagnyler. Medicinen kan i værste tilfælde, føre til en livsfarlig hjerne- og leversygdom.

De såkaldte børnemagnyler er ikke for børn, og det er alle andre smertestillende midler med indhold af acetylsalicylsyre heller ikke. Den type smertestillende midler, som sælges i håndkøb og står i de fleste danske medicinskabe, kan i værste, men ekstremt sjældne tilfælde føre til sygdommen Reyes Syndrom, en meget alvorlig og som regel dødelig hjerne- og leversygdom, der angriber børn.

Britiske forskere advarer

Advarslen kommer fra det uafhængige britiske udvalg for medicinsikkerhed (CSM), som har besluttet helt at forbyde brugen af aspirin til børn under 16 år. Advarslen har fået den danske Lægemiddelstyrelse til at overveje, hvad der skal gøres i Danmark. Midlerne sælges herhjemme i håndkøb under navne som Aspirin, Idotyl, Treo, Kodimagnyl og forskellige udgaver af Magnyl.

Heraf er kun Magnyl® Svage – i daglig tale ofte kaldet børnemagnyl – godkendt til børn, oplyser Lægemiddelstyrelsen. I produktresumeet står desuden, at de ikke bør bruges til børn under et år, til børn under to år kun efter læges anvisning og slet ikke til børn med feber.

“Problemet er selvfølgelig, at alle disse midler sælges i håndkøb, og at forbrugerne ikke nødvendigvis ved, at de ikke er godkendt til børn”, siger Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen. “Derfor er mit bedste råd til familier med børn: Gå helt uden om midlerne med acetylsalicylsyre og vælg i stedet midler baseret på fx paracetamol (fx Panodil, Pinex og Pamol), der også har smertestillende og feberdæmpende virkning”.

Læs også
Lægemidler er ikke testet til brug på børn
Acetylsalicylsyre – ikke uden risiko
Acetylsalicylsyre sammen med NSAID øger risikoen for blodpropper i hjertet
C- og E-vitamin til børn med astma
Paracetamolforgiftning
Smertemedicin kan give astma
Naturmidler til mange formål
Syre/base-balancen – beskrevet af en af pionererne