Magnesium

Magnesium mod benkrampe – og meget andet

Uundværlig for nerver og muskler

Spændinger, krampe, kriblen og krablen. Spændte muskler kender vi nok alle sammen til. Nakkespændinger og benkrampe er ikke blot ubehagelige, men kan også være tegn på magnesiummangel. Magnesium regulerer musklernes sammentrækning og afslapning og kan dermed understøtte en sund funktion.

Mineralet magnesium er uundværligt for samspillet mellem muskler og nerver. Det bliver brugt til bevægelser som gang og kropsbøjninger samt til hjertefunktionen. Som et ægte multitalent aktiverer det desuden hundredvis af enzymer og deltager i livsvigtige stofskifteprocesser, fx energiproduktionen i cellerne. Men trods dets enorme betydning for vores livskraft får mere end hver fjerde af os for lidt magnesium.

Behovet stiger ved fysisk og mental belastning

Magnesium er det gode husråd mod kramper i beneneMenneskekroppen kan ikke selv producere magnesium, så vi skal have de nødvendige 300-350 mg tilført dagligt via kosten. Så det er egentlig ikke så mærkeligt, at man let kan komme i underskud. Og behovet stiger, når fysiske og mentale belastninger trækker på reserverne. Kropslige udfoldelser og sport, der får sveden frem på panden, stress, ensidig kost, graviditet og amning samt indtagelse af vanddrivende eller afførende midler fører også til, at kroppen har brug for ekstra magnesium.

Også diabetikere skal passe på at få nok magnesium. Og glem ikke, at alderen påvirker behovet, fordi kroppen med årene bliver dårligere til at omsætte det værdifulde mineral. Specielt ældre medborgere gør derfor klogt i at komme evt. mangelsituationer i forkøbet.

Hvis du vil sikre, at du får nok magnesium, eller du vil udligne en eventuel mangel, som kan ytre sig i form af benkrampe, muskelspændinger, irritabilitet og dårlig fysisk og psykisk udholdenhed, bør du naturligvis sørge for at få en sund kost med mange fuldkornsprodukter, grønne grønsager, frugt, mælk og fisk. Ved øget behov er det en god idé at tage et kosttilskud i form af et magnesiumpræparat.

Tips ved natlige benkramper

  • Bøj benet og træk foden med begge hænder op mod skinnebenet
  • Massér de spændte muskler
  • Tag et varmt bad – det får musklerne til at slappe af
  • Læg fx en pude under knæhaserne, når du går i seng – det afspænder muskulaturen
  • Tag – lige før du går i seng – et godt magnesiumpræparat, som hurtigt går i blodet. Dermed kan du udnytte den beroligende virkning ved magnesium til at få en god nats søvn
  • Spis sundt og mineralrigt.

Læs også
Mangler du magnesium?
Magnesium: Hvad er det?
Endelig en god nats søvn!
Magnesium: Antistress-mineralet
Magnesium: Ofte stillede spørgsmål
Magnesiummangel giver lavere knoglemineraltæthed
Krampe? Hoste? Morgenkvalme? Måske kan yamsrod hjælpe…
Wellness for benene
Anprisninger: Magnesium