Zink

Zink: Det bør du vide

Hvad skal du vide om zink?

Zink er et metallisk grundstof. Det udgør et af de mineraler, der er livsvigtige for, at vores krop kan fungere. Det kan antages, at et voksent mennesker indeholder 2-4 g zink. Zink findes i alle celler, men er især koncentreret i hjerne, øjne, hår, hud, negle, hypofyse, binyrer, kønsorganer, skjoldbruskkirtlen, lever, nyrer, knogler og blod. 70 forskellige enzymprocesser er afhængige af, at den fornødne mængde zink er til stede i kroppen. Man antager, at dagsbehovet for et voksent menneske er 15 mg.

Hvor finder man zink?

Zink findes i bl.a. grønsager, østers, kød, fisk, lever, ølgær, bønner, nødder, hvedekim, æg, mælk, fuldkornsprodukter, ris, gulerødder og rødbeder. Zink findes også i forskellige kosttilskud som forhandles i bl.a. helsekostforretninger.

Hvad kan mangel medføre?

De første mangelsymptomer kan vise sig som øget modtagelighed for infektioner, eksem, langsom sårheling og sterilitet. ændringer i smags- og lugtesans, træthed, allergi, dårlig indlæringsevne, apati, depression, aggression, manglende potens, menstruationsforstyrrelser, nedsat mælkedannelse hos ammende mødre, vægttab, åreforkalkning, forhøjet blodtryk, blodmangel, nedsat blodtilførsel til benene, testikelsvind og senilitet.

Zink får almindelige sår til at heles 3 gange så hurtigt, og man mener, at zink kan optræde som modgift ved visse former for forgiftning.

Hvordan opstår zinkmangel?

Det menes, at kun ca. 10 % af den zink, vi får gennem kosten, bliver optaget af kroppen. Mangel hos mennesker kan fx skyldes for civilisationspræget kost, forkert tilberedning af maden samt for stort indhold af fosfor i denne. Brug af vanddrivende og afførende midler kan også medføre, at vi kommer i underskud med zink. Hvis der er anvendt for megen kunstgødning under dyrkningen af afgrøderne, kan dette medføre, at planterne ikke har optaget zink fra jorden.

Hvor meget zink er for meget?

Det antages, at zink først bliver giftigt, når man kommer op på doser på mere end 150 mg pr. dag, og så antages det, at stoffet kan være kræftfremkaldende. Zink øger celledelingen, og man bør derfor være opmærksom på, at det kan være farligt for kræftpatienter.

En følsom mave kan blive irriteret af zink i store doser. Vær også opmærksom på, at zink og kobber modarbejder hinanden, så store doser af zink kan medføre kobbermangel (dette kan klares ved, at man tager fx zink om morgenen og kobber om aftenen – eller omvendt).

Zink: Det bør du videLæs også
Bekæmp infektioner med zink!
Zink er vigtigt for din krop
Bumser forsvinder med zink
Zink medvirker til at mindske risikoen for spiserørskræft
Zink mod strækmærker