K-vitamin

K-vitamin kan mindske din risiko for at dø

Et forsøg har sat øget indtag af K-vitamin i forbindelse med lavere risiko for at dø af en hvilken som helst årsag over en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 4,8 år.

Forsøget omfattede 7.216 deltagere i det såkaldte PREDIMED-forsøg, som havde til formål at evaluere den beskyttende virkning ved middelhavskost i forhold til risikoen for hjerte-/karsygdomme hos ældre mænd og kvinder. Deltagerne udfyldte hvert år kostspørgeskemaer, som blev analyseret for indtag af K1- og K2-vitamin. Over 4,8 år skete der 323 dødsfald, heraf 81 som følge af  hjerte-/karsygdomme og 130 kræftdødsfald. En justeret analyse påviste en 36 % lavere samlet dødsrisiko og en 46 % lavere risiko for at dø af kræft i opfølgningsperioden blandt de deltagere, hvis K1-vitaminindtag var blandt den øverste fjerdedel sammenlig­net med den nederste fjerdedel.

For de deltagere, der øgede deres indtag af K1-vitamin i opfølgningsperioden, var dødsrisikoen 43 % lavere og for K2-vitamin 45 % lavere end for de deltagere, hvis indtag blev reduceret eller forblev uændret. Forbedring af K1- og K2-vitaminindtaget havde også en sammenhæng med en hhv. 36 og 59% la­vere risiko for at dø af kræft i opfølgningsperioden.

K-vitamin kan mindske din risiko for at døLæs også
K-vitamin kan mindske din risiko for at døK-vitaminets mange funktioner
K2-vitamin nedsætter risikoen for leverkræft
K-vitamin viser potentiale mod rynker
K-vitamin og forkalkning
Multisyge er en overset patientgruppe

Kilde
J Nutr, 2014.