Kalium

Kaliummangel kan være katastrofal

Hvad er kalium egentlig?

Kalium er et af de 10 hyppigst forekommende grundstoffer – ikke kun som bestanddel af jordskorpen, men også som vores krops byggesten. Da 85-95 % af den kaliummængde, vi optager, igen udskilles, må vi dagligt sørge for, at der ikke opstår kaliummangel. Det kan nemlig være skæbnesvangert.

Forsyningen af vores krop med det livsvigtige mineral skulle egentlig være sikret på baggrund af den rigelige mængde i den daglige kost. Hvor vigtigt mineralet er for opretholdelsen af den sunde og biologiske stofskifteproces, viser den kendsgerning, at kalium er langt den største del af den livsreddende næringsvæske, som alvorligt syge får på hospitalet, når de får skal intravenøs næring.

Kaliummangel kan være katastrofal - prøv et kosttilskud med kaliumHvorfor er kalium vigtigt?

Den nødvendige ligevægt i cellernes og vævenes væskeøkonomi opretholdes i vidt omfang ved hjælp af kalium. I snæver forbindelse med mineralerne magnesium og calcium er kalium nødvendigt for muskulaturens og hjertemusklens virksomhed. Det menneskelige nervesystem er ved videregivelsen af signaler, de såkaldte nerveimpulser, henvist til mineralet kalium. Desuden befinder der sig i hver af de ca. 60 billioner kropsceller kalium, da det bliver betragtet som aktivator af en mængde enzymer eller styringsstoffer. Disse bidrager i hovedsagen til den systematiske omdannelse af sukker til energi og videre til glykogenoplagring i leveren.

Kalium og natrium – et afgørende makkerpar

Kalium og natrium viser sig at være to af hinanden afhængige “fætre”. De to mineraler bør altid være i et afbalanceret ligevægtsforhold (om muligt i forholdet 1:1), da de ved tilstedeværelsen af klor holder alle menneskets kropsvæsker på en neutral status. Kalium sørger for den konstante vandandel i de ca. 7 liter blod, der hos den voksne løber gennem det vidt forgrenede åresystem. På denne måde har mineralet en betragtelig andel i den systematiske transport af nærings- og byggestoffer til celler og væv. Kalium sørger for det nødvendige osmotiske tryk, og det medvirker i de mange funktioner i det intersekretoriske kirtelsystem.

Mangel på kalium

Hvordan kan det komme så til faretruende kaliummangel i organismen? En række hyppigt forekommende medikamenter kan formindske den nødvendige udnyttelse af kalium. Hertil hører fx de urindrivende og vandudskillende midler, cortison og blodtrykssænkende medikamenter , såvel sidst, men ikke mindst den overdrevne brug af afførende substanser.

Alvorlig kaliummangel kan opstå ved diarré eller efter opkastninger. Overdreven tilførsel af væske, fx store mængde kaffe og frem for alt alkohol, er også ansvarlig for en betragtelig kaliummangel: Forvirringen hos alkoholsyge mennesker kan også føres tilbage til kaliummangel.

Symptomer

Under stærk svedudskillelse i forbindelse med kropslig anstrengelse udskiller kroppen også kalium. Symptomerne på kaliummangel er bl.a.

  • svimmelhed
  • tørst
  • muskelkrampe
  • mental forvirring
  • forstyrrelser i hjerteaktiviteten
  • alment hjertebesvær.

En ekstrem kaliummangel – fremkaldt af stort væsketab – kan føre til hjertestop og alvorlige komplikationer i tarm- og blærefunktion såvel som til lammelsesfænomener. Det er vanskeligt at fastsætte menneskets dagsbehov for kalium. Det afhænger af, hvor meget kogesalt man bruger. Det Tyske Ernæringsselskab anbefaler 6 g kogesalt pr. dag til en voksen. Men realiteten er, at det daglige kogesaltforbrug med ca. 14 g pr. dag er mere end dobbelt så højt!

Noget af det bedste, man kan indtage ved kaliummangel, er friskpressede frugtsafter. Også bananer og abrikoser (også tørrede) er gode kaliumleverandører. Endvidere indeholder forskellige ostetyper, fuldkornsbrød, gær og næsten alle friske frugter og grønsager det livsvigtige mineral.

Du kan også vælge at indtage et kaliumtilskud – i form af tabletter eller kapsler fra Natur-Drogeriet A/S. Produkterne kan købes i Matas og helsekostbutikker.

Kaliummangel kan være katastrofal - prøv et kosttilskud med kaliumLæs også
Kalium: Vær opmærksom på mangelsymptomer
Kalium – et vigtigt stof for mange kropsfunktioner
Kalium sænker blodtrykket
Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natrium
Kalium: De 10 bedste fødevarekilder
Pas på kalium-tallet efter hård sport!
Bananer mindsker risikoen for slagtilfælde