Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kamille

Latinsk navn: Matricaria recutita (Chamomilla recutita)
Pharmaopé-navn: Matricariae flos
Andre navne: Ungarsk kamille, vild kamille

Nye kliniske forsøg med mennesker har gennemgået plantens betændelseshæmmende, fordøjelseshæmmende, antiflogistiske, krampeløsnende, bakteriedræbende og beroligende egenskaber (Bradley, 1992; Leung og Foster, 1996; Mann og Staba, 1986; Szabo-Szalontai og Verzar-Petri, 1977; Newall et al., 1996). 9 raske, frivillige kvinder deltog i et klinisk forsøg, hvor flavoner fra kamille gennemtrængte forsøgspersonernes hud. Undersøgelsen konkluderede, at flavonoiderne ikke blot absorberes ved hudens overflade, men trænger ned i de dybere hudlag. Dette er vigtigt, for at isoflavonerne kan anvendes topisk som betændelseshæmmende middel (Merfort et al., 1994).

Kemi og farmakologi
Kamille indeholder flavonoider (op til 8%), bl.a. apigenin og luteolin, flygtige olier (0,4-20,% sammensat af x-bisabolol (op til 50%) og kamazulene (1-15%) sesquiterpen lactoner (matricin og matricarin), planteslim (10%) sammensat af polysakkarider, aminosyrer, fedtsyrer, fenolsyrer, cholin (op til 0,3%) og coumarin (0,1%) (Bradley, 1992; Bruneton 1995; Leung og Foster, 1996; Newall et al., 1996; Wichtl og Bisset, 1994).

Ifølge Commission E har kamille antiflogistiske, muskulotropiske, antispasmodiske, antibakterielle og bakteriostatiske egenskaber. Desuden dufter kamille godt, fremmer kamille sårhelingsprocessen og stimulerer hudens stofskifte.

Kamille har en betændelseshæmmende, fordøjelseshæmmende og krampeløsnende indvirkning på maven og tolvfingertarmen hos mennesker. Oral indgivelse af kamilleekstrakt medførte dyb søvn hos 10 ud af 12 patienter under operation med hjertekateter (Mann og Staba, 1986). Kamillete har en udpræget hypnotisk virkning (Reynolds, 1989). Et vandalkohol-ekstrakt af kamilleblomst havde en krampeløsnende virkning på hamsteres tyktarm (Bruneton, 1995; Newall et al., 1996). Kamillens krampeløsende virkning tilskrives flavonerne, specielt apigenin, samt a-bisabolol og andre bestanddele af flygtige olier (Bradley, 1992). Ved reagensglasforsøg har kamille udvist stafylokok-hæmmende egenskaber (Molochko et al., 1990).

Anvendelse
Commission E har godkendt kamille til indvortes brug mod mave-/tarm-kramper og betændelsessygdomme i fordøjelseskanalen og til udvortes brug mod betændelse i hud og slimhinder, samt mod bakterielle hudsygdomme, bl.a. i mundhulen og tandkødet. Kamille er desuden godkendt til brug mod betændelse og irritation i luftvejene (inhalation) og betændelsestilstande i endetarm og kønsorganer (bade og skylning). British Herbal Compendium nævner kamille til indvortes brug mod krampe og betændelsestilstande i fordøjelseskanalen, peptisk mavesår og lette søvnproblemer og til udvortes brug mod betændelsestilstande i og irritation af huden og slimhinderne over hele kroppen og mod eksem (Bradley, 1992). German Standard License angiver brugen af kamillete mod mave-/tarmproblemer og irritation af slimhinderne i mund og hals og de øvre luftvejsorganer (Wichtl og Bisset, 1994).

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012