Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaffe om aftenen ødelægger nattesøvnen

art-kaffekopNår man har vanskeligt ved at falde i søvn efter aftenkaffen, er det fordi, en enkelt kop kaffe indeholder nok coffein til at halvere mængden af det søvnregulerende hormon melatonin. Israelske forskere anbefaler derfor, at man drikker coffeinfri kaffe om aftenen. Så får man næsten en fjerdedel mere nattesøvn.

Lotan Shilo på universitetet i Tel Aviv gav seks forsøgspersoner aftenkaffe med og uden coffein. Så lagde de sig til at sove i laboratoriet. De, der fik almindelig kaffe med coffeinindholdet intakt, sov i gennemsnit 336 minutter pr. nat. De, der fik kaffe uden coffein, sov i 415 minutter, svarende til næsten syv timer. De coffeinfrie faldt også i søvn på et kvarters tid, mens de andre var en halv time om det. Coffeindrikkerne lå også mere uroligt i sengen. De tumlede dobbelt så meget rundt som de coffeinfrie.

Efter forsøgene til bestemmelse af indslumringstid og søvnlængde gik man over til måling af stoffet melatonin under søvnen. Coffein er en stimulant, men den påvirker mængden af melatonin, som er et hormon, der giver hjernen signal om, at der skal soves. Melatoninkoncentrationen i blodet stiger et par timer før sengetid og når et maksimum omkring 2-4-tiden om morgenen. Derefter aftager det igen. Dette neurohomon regulerer altså søvnen. Hver tredje time blev de sovende vækket og afgav en urinprøve. Ved måling af sulphoxymelatonin, som er et nedbrydningsprodukt af melatonin, fik man et mål for melatoninkoncentrationen i blodet. De coffeinfrie havde dobbelt så højt melatoninniveau som coffeindrikkerne.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012