Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Zink - mineralet du måske mangler

Det gennemsnitlige indhold i kosten af zink, kobber og mangan ligger under det optimale, skriver Constance Kies, Ph.D., i Food and Nutrition News. Hun har gennemgået det kostmæssige indhold af forskellige næringsstoffer hos personer i alle aldersgrupper og fundet frem til, at blandt andet zink-indtaget ligger for lavt for alle aldersgrupper undtagen mænd i alderen 25-30 år.  

"Selvom vi kun har brug for små mængder af disse tre mineraler, spiser mange amerikanere generelt for lidt", siger dr. Dies, som er professor i human ernæring ved University of Nebraska i Lincoln. "Mange af de ingredienser, der er i vores kost, har en negativ indvirkning på optagelsen af disse næringsstoffer fra fordøjelseskanalen".  

Mangel på zink, kobber og mangan kan påvirke egenskaberne ved normale knogler, hjerne og blodkar. Og hvis man får tilstrækkelige mængder af disse spormineraler, spiller de formentlig også en rolle for forebyggelsen af eller kontrollen med udviklingen af osteoporose, hjertesygdom og slagtilfælde, siger hun.  

Udover zinks rolle i stofskiftet og cellevæksten er mineralet også yderst vigtigt for immunsystemets funktion, fortæller Ronald Ross Watson, Ph.D., fra University of Arizona College of Medicine i Tucson i en anden udgave af Food and Nutrition News 

Zinkmangel resulterer i en nedsat mængde antistoffer og lymfocytter, hvilket fører til svækkelse af kropsvæskernes kvalitet og den celle-medierede immunitet samt en øget modtagelighed over for en lang række infektioner, tilføjer Watson.  

Adskillige af de komplikationer, man ser i forbindelse med AIDS, ændrer appetitten og reducerer det daglige indtag af zink. Sådanne komplikationer omfatter blandt andet kvalme, opkastninger, dårlig optagelse af næringsstoffer gennem mave-/tarmkanalen og ændringer i zinkstofskiftet, udtaler Elizabeth Somer, M.A., R.D., i The Nutrition Report 

Infektioner med forbindelse til AIDS kan desuden dræne blodets koncentration af zink, som kan forblive på et lavt niveau – selv efter at infektionen er forsvundet fra kroppen. Desuden er stoffet tumor-nekrose-faktor-a (TNF) forøget hos AIDS-patienter, hvilket har en klar sammenhæng med sygdommens udvikling og muligvis bidrager til zinkmanglen. Tilstrækkelige mængder zink kan hæmme TNF's virkning og fremme immunforsvaret. 

Som co-faktor til hundredevis af de enzymer, der er essentielle for proteinsyntesen, energistofskiftet og DNA- og RNA-produktionen er zink et essentielt næringsstof, der har forbindelse til modtageligheden for og udviklingen af AIDS, samt hvor alvorligt sygdommen manifesterer sig, mener Somer. De oprindelige forskningsresultater blev offentliggjort i Journal of Nutritional Medicine 231:463-469, 1992.

"Som co-faktor for enzymer i proteinstofskiftet er zink af afgørende betydning for et normalt kropsindhold af visse transportproteiner, herunder albumin, transferrin og prealbumin", siger Somer. "Andre næringsstoffer, som igen er afhængige af disse transportproteiner, f.eks. A-vitamin, påvirkes derfor af en eventuel zinkmangel – også selvom det daglige indtag af andre næringsstoffer er tilstrækkeligt højt".

Koncentrationen af disse proteiner reduceres, når zinkindtaget er lavt og afspejler formentlig ændret DNA/RNA-aktivitet, hæmmet proteinsyntese, øget nedbrydning af proteiner og andre mekanismer, lyder det fra Somer.     

Som tidligere nævnt kan zink fremme immunforsvaret, specielt T-cellernes normale funktion, modning og differentiering. Et tilstrækkeligt indtag af zink øger antallet af cirkulerende T -celler, mens zinkmangel reducerer T -cellernes funktion. Desuden kan mangel på mineralet også resultere i atrofi i thymus og lymfeknuderne, hvilket kan have en negativ indvirkning på replikerende celler, f.eks. de celler, der har forbindelse til immunforsvaret.  

Zinkmangel er også involveret i andre AIDS-komplikationer, f.eks. anoreksi, et dårligt fungerende mave- /tarmsystem, diarré og forstyrrelser i centralnervesystemet. Derfor kan zinktilskud "være en vigtig form for støttebehandling til de midler, man anvender i dag til primær behandling af AIDS", siger Somer.  

I en undersøgelse af 30 AIDS/ARC (AIDS-Related Complex) patienter ved New Jersey Medical School i Newark viste 30% sig at have et zinkindhold, der lå under det normale, skriver Medical Tribune. Selvom patienterne tog megadoser af vitaminer og mineraler, manglede hele 93% af de undersøgte mindst et næringsstof.  

Professor N. N. Klemparsky fra Institute of Biophysics i Moskva siger til bladet, at behandlingsmæssige doser af zink bør ligge 5-10 gange over den anbefalede dagsdosis på 15 mg afhængig af sygdomsgrad. Ifølge ham er zink nødvendigt for funktionen i T -lymfocytterne, som ødelægges af det HIV-virus, der kan udvikle sig til AIDS.  

"Man opnåede fantastiske resultater ved behandling af en dødbringende børnesygdom, enteropatisk acrodermatitis", fortæller professor Klemparsky. "De kliniske manifestationer af denne sygdom ligger meget tæt op ad dem, man ser hos AIDS-ramte: fejlernæring, dårlig fordøjelse samt skader på hud, øjne og lunger. Efter indsprøjtning af store doser zink forsvandt disse symptomer i løbet af blot 10 dage. Men det er nødvendigt at lade en eventuel behandling med oralt indgivet zink strække sig over 3 måneder".  

Helsekostforretningerne sælger nu en ny form for zink, som ifølge forskningsresultater optages bedre og er mere biologisk tilgængelig end visse andre former af mineralet. Det kaldes zink-monomethionin og består af 50% zink og 50% methionin, som er en aminosyre.  

Tilskuddet blev først med succes anvendt inden for landbrugsindustrien, hvor man opdagede, at det både styrkede dyrenes immunforsvar og øgede deres vækst. Det anses for at være en kraftig antioxidant, eftersom både zink og methionin er naturlige antioxidanter.      

I et nyligt offentliggjort forsøg foretaget ved University of Illinois i Urbana, har et forskerhold under ledelse af K.J. Wedekind påvist, at zink-monomethionins biologiske tilgængelighed øges i takt med en stigning i fiber- og fytatindholdet, skriver Journal of Animal Science. I en meget fiberholdig kost var zink-tilskuddet 100% mere biologisk tilgængeligt, end tilfældet er for gængse zinktilskud, siger forskerne.

Et tre år langt forsøg med 220 børn i Mexico følger virkningen af zink- og/eller jerntilskud med henblik på at finde frem til en mulighed for at øge børnenes vækst og stimulere deres immunforsvar. Forsøget, som er finansieret af en bevilling fra det amerikanske landbrugsministerium, udføres af et forskersamarbejde med deltagelse af University of Connecticut i Storrs og Instituto Nacional de la Nutricion Salvador Zubiran i Mexico.

I fattige egne af Mexico er zinkmangel udbredt blandt børn på grund afmiljømæssig belastning, parasitinfektioner, diarre-sygdomme og en zinkfattig kost.

"Det er et stort problem i landbrugsbefolkningen, at børn i en tidlig alder ikke voser, som de skal", siger Dr. Lindsay Allen fra University of Connecticut. "Selvom det ikke nødvendigvis er et problem i sig selv, så har børn, der er små på grund af fejlernæring, en tendens til at få udviklingsmæssige problemer, og deres vækst forsinkes. Blandt andet klarer de sig dårligt i kognitive tests, og de udviser apatisk adfærd i skolen. Børn, hvis vækst forsinkes, har ofte dårlige sociale relationer til mindre børn og til deres forældre, og de lærer mindre fra andre. Så i sidste ende er de sociale omkostringer et reelt problem".  

Udover de anvendelsesområder, der er nævnt herover, er zink nyttig til behandling eller forebyggelse af prostatalidelser, uudviklede kønsorganer hos drenge, grå stær, forkølelse, diabetes, infektioner, mavesår, forskellige hudproblemer (f.eks. psoriasis og akne), visse psykiske lidelser og ledegigt. Desuden kan zink fremme sårhelingen.  En af årsagerne til, at mange af os mangler zink, er, at vi kun spiser meget få zinkholdige fødevarer. De bedste kilder er magert kød, aspargesbønner, linser, lam, kalkun, havre og andre fuldkornssorter, kylling og mælk.  

Den anbefalede dagsdosis af zink, som først blev fastsat i 1960'erne, ligger på følgende værdier:  

  • Børn indtil 1 år: 5 mg pr. dag
  • Børn i alderen 1-10 år: 10 mg
  • Drenge/mænd fra 11 år og opefter: 15 mg
  • Piger/kvinder fra 11 år og opefter: 12 mg
  • Gravide: 15 mg Ammende kvinder (indtil 6 mdr. efter fødslen): 19 mg
  • Ammende kvinder (ud over 6 mdr. efter fødslen): 16mg  

Når zink skal være virksom og prisgunstig  

Referencer:
Brody, Jane. "Zinc and Colds" The New York Times, 14. oktober 1992.
Halloway, Marguerite. "Will Zinc Supplements Offer Help to AIDS Patients?" MedicaI Tribune, 10. august 1989.
Kies, Constance, Ph. D. "Copper, Manganese and Zinc: Micronutrients ofMacroconcern" Food and Nutrition News, marts/april 1989.
Odeh, M. "The Role of Zinc in Acquired Immunodeficiency Syndrome" Journal o/ Internal Medicine 231:463-469,1992.
Sjogren. A. et al. "Evaluation of Zinc Status in Subjects with Crohns Disease" Journal of the American College of Nutrition 7:57-60, 1988. Somer, Elizabeth, M.A., R.D. et al. "Zinc and AIDS: A Review" The Nutrition Report, september 1992.
Somer, Elizabeth, M.A., R.D., et al. "Zinc Deficiency Linked to Male Infertility" Ibid.
Watson, Ronald Ross, Ph.D. "B Complex Vitamins and Trace Elements: a Role in Immunomodulation and Cancer Prevention?" Food and Nutrition News, maj/juni 1989.
Wedekind, K. J., et al. "Methodology for Assessing Zinc Bioavailability: Efficacy Estimates for Zinc Methionine, Zinc Sulfate and Zinc Oxide" Journal of Animal Science 70: 178-187, 1992.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012