Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folsyre kan styrke hukommelsen hos ældre

21/6-2005 - Store doser folsyretilskud kan måske bremse det hukommelses­svigt, der opstår i forbindelse med aldring, lyder det fra hollandske forskere

De nye resultater, som blev præsenteret på en Alzheimer-konference i Washington, kan betyde, at ældre får en billigere og mere sikker måde at forbedre deres livskvalitet på.

Man skønner, at de ældre i 2020 vil udgøre en fjerdedel af den samlede befolkning i Europa. De mest drastiske, demografiske ændringer sker i den ældste gruppe (80 år og derover), der forventes at vokse fra 21,4 mio. i 2000 til 35 mio. i 2025.

Det hollandske forsøg viste, at midaldrende mænd og kvinder, som tager 800 µg folsyre om dagen i en periode på tre år, havde statistisk signifikant bedre resultater i kognitive tests sammenlignet med jævnaldrende, som fik placebo. Deres hukommelse svarede til, at de var 2-5 år yngre, siger forsker­ne fra Wageningen University i Holland.

"Det er det første forsøg, som på overbevisende måde viser, at folsyre kan bremse kognitiv svækkel­se", siger forsøgsrapportens hovedforfatter Jane Durga. "Vi har påvist, at folsyre alene kan gøre det - man behøver ikke en blanding af B-vitaminer".

Tidligere forskningsresultater har tydet på, at folsyre - og andre B-vitaminer - kan reducere mæng­den af homocystein, en aminosyre, som menes at spille en rolle for udviklingen af Alzheimer's, hjertesygdom og hjerneblødning.

Men deltagerne i dette forsøg havde ikke fået stillet diagnosen Alzheimer's, og man kan derfor ikke påvise, at folsyre medvirker til at holde sygdommen på afstand, men dette bliver netop nu udforsket i andre forsøg.

Det heromtalte forsøg omfattede 818 mænd og kvinder i alderen 50-70 år, som ved forsøgets start havde et forøget indhold af homocystein i kroppen. De fik tilfældigt enten folsyre eller placebo gen­nem en periode på tre år.

Ved forsøgets afslutning var blodindholdet af folsyre hos tilskudsgruppens deltagerne fem gange så højt, og den samlede plasmakoncentration af homocystein var faldet med ca. 25%.

I flere forskellige kognitive tests klarede tilskudsgruppen sig signifikant bedre end placebo-gruppen. Deltagernes hukommelse lå på et niveau, der svarede til 5,4 år yngre end deres faktiske alder, deres informationsbearbejdning til 2 år yngre, og deres motoriske hastighed til 1,9 år yngre.

Disse forskningsresultater bidrager til den voksende mængde beviser for, at et øget indtag af B-vita­min kan give en række sundhedsfremmende fordele. Folsyre kan bevisligt reducere mængden og omfanget af fødselsskader, og adskillige forsøg tyder på, at vitaminet også kan forebygge hjerte­sygdom og hjerneblødning.

Et nyt forsøg finansieret af US National Institutes of Health undersøger, om meget høje doses af folsyre og B6- og B12-vitamin kan bremse hastigheden af den mentale svækkelse, man ser i forbin­delse med Alzheimer's. Forsøget ventes afsluttet i februar.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012