Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Zink er vigtigt for din krop

art-zinkZink vækker stadig mere opmærksomhed. Zink er koncentreret i håret, fingerneglene, tåneglene og alle dele af nervesystemet, samt huden, leveren, knoglerne, blodet, bugspytkirtlen, nyrerne, hypofysen og den mandlige kønsvæske. Zink udøver en normaliserende virkning på prostata. Zinkmanglen kan føre til testikelsvind og prostataforstyrrelser. Zinkmanglen kan medføre sår på benene og nedsat blodtilførsel til benene. Når der er tilstrækkeligt zink i kroppen, forøges blodmassen i områder, hvor blodkarrene er indsnævrede, og zink beskytter imod kroniske infektioner som følge af tuberkulose.

Zink får almindelige sår til at heles tre gange så hurtigt og har også en helende virkning på brandsår. Efter sigende kan zink optræde som modgift imod visse former for forgiftning, f eks. som følge af marihuana og hashish.

Det er rigtigt, at mange mennesker er blevet syge af for megen zink via luftforurening eller vand fra galvaniserede rør eller mad tilberedt i galvaniserede gryder. Men i de fleste tilfælde betragtes zink som ugiftig. En af verdens førende eksperter med hensyn til spormineraler, dr.med. Henry A. Schroeder fra  Dartmouth Medical School, mener, at ældre mennesker bør tage mindst 10 mg zink daglig. Kvinder, der er gravide eller tager p-piller, har brug for zink, da de let kan komme til at mangle dette mineral.

Zink spiller en stadig større rolle på det helbredsmæssige område, opdager forskerne. Zinkmangel forsinker indlæringsprocesser hos dyr og mennesker, og det er en faktor ved skizofreni. Zinkmangel er også en faktor ved forøget træthed, modtagelighed over for infektioner og sår, og zinkmangel nedsætter opmærksomheden og indlæringsevnen. Zinkmangel i aorta kan medføre arteriosklerose.

En tysk undersøgelse viste, at zinkmangel hos rotter i vækst medførte diarré, hæmmet vækst, apati, grov pels, stærk afmagring, hudlæsioner og styltegang. Nogle af rotterne døde. De rotter, hvis zinkfattige kost tilsattes zink, mistede alle symptomer. Zinkspejlet hos diabetikere er sædvanligvis lavt. Hvis zink tilsættes kosten, er der brug for A-vitamin i større mængder. Og når mængden af calcium sættes i vejret, stiger behovet for zink direkte proportionalt.

Hvis planter skal kunne udtrække zink, skal de vokse i syreholdig jord. Om kroppen har brug for syre til samme formål, vides endnu ikke. Proteinholdige fødevarer har et stort indhold af zink, kulhydratholdige et ringe.

Fødevarer, der er rige på zink, omfatter ølgær, bønner, nødder og kerner (særlig græskar- og solsikkekerner), hvedekim, befrugtede æg, fisk og kød - samt lever, der er en særlig rig kilde.

Zink kan helbrede.  Dansk TV viste utrolig helbredelse af en dreng, ved indtagelse af zink. Drengen var væksthæmmet og meget eksembelastet, begge sygdomsproblemer blev normaliseret.

Zinkmangel har vist sig at være en væsentlig faktor for nedsat vækst, langsom sårheling og kroniske sygdomme, og blandt forskere og ernæringseksperter er der en tilsyneladende enighed om, at man i civilisationskost mere eller mindre kan påføre sig zinkmangel.

Ved brug af kraftige og kunstige afføringsmidler og ved brug af varmebehandlet klid er der registreret tab af zinkoptagelse. Den slutning er også Dr. E. Moynahan fra Guy Hospitalet i Miami kommet til. Han mener, at føden passerer for hurtigt gennem tarmen, og hvad den varmebehandlede klid angår, binder klidens fytin mineralet zink.

Prøv blot 3 måneder en indhentningskur med Natur. Drogeriets Zink tabletter og se, hvad det betyder for din sundhed. Natur-Drogeriets Zink (zinkglukomat) tabletter forhandles i dåse med 50 stk. (30 mg).

Zink er værdifuld for ældre mennesker.  En af de seneste undersøgelser af menneskelig immunitet har sat fokus på spormineralet zink. Ved  University of Florida i Gainesville har Patricia A. Wagner, Ph. D. og hendes kolleger søgt at måle virkningen af dette stof på immuniteten hos ældre. Andre forskere har allerede fastslået, at zink er væsentlig for kampevnen hos to af immunitetshærens soldater - T-celler og antistoffer. Men der var tidligere få konkrete oplysninger om, hvad zink betyder for specielt ældre menneskers modstandskraft.

Dr. Wagner og hendes medarbejdere udvalgte 203 mænd og kvinder i alderen mellem 60 og 97 fra både middel- og lavindkomstfamilier, undersøgte deres zink-status og deres immunitetsreaktioner. De opdagede, at 22 % af forsøgspersonerne var anergiske - dvs. deres immunitetssystemer var for svage til at modstå mikroorganismerne. Og det viste sig, at anergiske var dé, der havde mindst zink og fik mindst i kosten.

Efter at 5 af de anergiske forsøgspersoner hver dag i 4 uger havde fået 55 milligram zink, blev deres modstandskraft normal (Federation Proceedings, March 1983).

Andre undersøgelser har afsløret de samme mangler på zink, oplyser dr. Wagner. »I betragtning af sådanne forhold og af de positive resultater, vi har nået med zinktilskud, må vi anse zinkmangel som en mulig årsag til manglende immunitet hos ældre mennesker«.

Referencer:  A. Timer 1983, Sundhedskost Arkiv 1983, Linda Clark: »Kend din kost« Borgen.