Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lactoferrin kan måske hjælpe på knogleskørhed

Lactoferrin er ikke blot i stand til at hæmme nedbrydningen af knoglerne, men også til at styrke knoglevæksten fire gange hurtigere end normalt, når stoffet sprøjtes direkte ind i knoglerne, rapporterer forskere fra New Zealand.

Der er behov for yderligere forskning, før man vil kunne udvikle proteinet til brug som kosttilskud, advarer osteoporose-forskergruppen ved University of Auckland. Men deres resultater kan få stor indflydelse på både branchen og på sundhedsvæsnet.

Knogleskørhed ligger på en andenplads på Verdenssundhedsorganisationen WHO's liste over globale helbredsproblemer - kun overgået af kredsløbssygdommene. Man skønner, at ca. 200 mio. mennesker lider af knogleskørhed. Men dette tal vil stige støt i tiden fremover - dels på grund af, at folk generelt lever længere, dels på grund af det stigende antal svært overvægtige, hvis ekstra kilo giver ekstra belastning på knoglerne.

I Storbritannien koster behandling og pleje af osteoporose-patienter allerede skatteyderne ca. 1,7 mio. GBP om året, lyder tal fra det britiske sundhedsministerium.

Det new zealandske forskerhold, som fremlagde deres resultater på Global Dairy Summit-konferencen i Melbourne, er de første, der har påvist, at lactoferrin har knogledannende egenskaber. Forsøgene er udført på cellekulturer og på mus.

Projektleder og tilknyttet professor Jill Cornish lagde stor vægt på at fremhæve, at lokale indsprøjtninger af lactoferrin resulterede i "så enestående knoglevækst", at man kunne anvende behandlingen direkte på et brud for at fremme en helingsproces, der er langt hurtigere end med de behandlingsformer, der er tilgængelige på nuværende tidspunkt.

Der er forsket meget i udviklingen af behandlingsformer, der kan hæmme knogletabet, men man ved kun meget lidt om, hvordan man opbygger knogler, tilføjer hun. "Det er lige præcis dét, der adskiller lactoferrin fra andre stoffer - og det er dét, der gør det så interessant. Der er simpelthen en dobbelteffekt: Lactoferrin kan både hæmme dannelsen af de celler, der resorberer knoglevævet, og stimulere de celler, der danner knoglevævet".

Sundt knoglevæv afhænger af en løbende regeneration, som foretages af to primære typer af knogleceller: Osteoklaster, som nedbryder gammelt knoglevæv, og osteoblaster, som danner nyt knoglevæv. Osteoporose opstår, når der er en ubalance i denne proces, og der opstår små frakturer i de gamle knogler.

Lactoferrin findes i både komælk og modermælk og i særligt koncentreret form i Muno Colostrum - det stof, som nyfødte får ved fødslen, inden brystmælken er helt løbet til. Ifølge dr. Cornish er det ikke overraskende, at mælk indeholder en række vækstfaktorer, men det er første gang, at lactoferrin har fået så meget opmærksomhed.

Forskerteamet fra Auckland er nu i gang med at undersøge, hvordan lactoferrin fungerer. "Vi har opdaget to nye receptorer på de knogledannende celler, og lactoferrin arbejder gennem mindst én af dem for at fremme knoglevækst. Så vi tror, vi har fundet en ny anabolsk sti i knoglevævet (cellevækst og -differentiering)", siger hun.

"Dette er betydningsfuldt, fordi andre molekyler muligvis også arbejder gennem disse receptorer, og det kan føre til nye behandlingsmuligheder".

Forskningsresultaterne blev offentliggjort i september-udgaverne af Endocrinology (bind 145, nr. 9, s. 4366-4374) og Molecular Endocrinology.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012