Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvad er Crohns sygdom?

Af Colitis-Crohn Foreningens "Lægelige Råd".

Crohns sygdom er opkaldt efter lægen Burrill B. Crohn fra New York, som sammen med kolleger i 1932 gav en beskrivelse af sygdommen.

Sygdommen opstår som en betændelsesagtig proces i tarmvæggen. Et større eller mindre stykke af tarmen hæver op, bliver fortykket med kraftig rødme af tarmens overflade, og med rifter og sår på indersiden. Der kan senere komme ardannelse, som skrumper og forsnævrer tarmen.

I ca. 2/3 af tilfældene sidder sygdommen i nederste del af tyndtarmen, lige før denne munder ind i tyktarmen. Man troede oprindeligt, at sygdommen var begrænset hertil, men senere har det vist sig, at sygdommen kan sidde overalt i mave/tarmkanalen, fra mundhule til anus. Undertiden sidder den flere steder på an gang. Oftest er der dog tale om en begrænset udbredelse (under 1/2 meter tarm) - i ca. 1/3 af tilfældene sidder sygdommen i tyktarmen og/eller endetarmen. Sygdommen smitter ikke.

Sygdommen har en vis, om end ikke særligt udtalt arvelighed. Man kender til, at flere medlemmer i samme familie kan have sygdommen. Ca. 10% af patienterne har endnu et tilfælde af sygdommen i sin famille. Dette tyder på, at man i nogle familier kan være disponeret for at få sygdommen.

Hyppighed
Ca. 250 mennesker i Danmark får hvert år stillet diagnosen Crohns sygdom for første gang. Det svarer til ca. 5 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere pr. år, og sygdommen har de sidste 30 år været i konstant stigning.

Halvdelen af patienterne er mellem 15-25 år, når sygdommen starter. Den bryder oftest ud i ungdommen, men kan opstå både i barndommen og langt op i alderdommen.

Sygdommen er kronisk, og man regner med, at der i dag er mere end 6.000 menneske med Crohns sygdom her i landet.

Årsag
Årsagen til Crohns sygdom er fortsat ukendt. I alle egne på jorden kan sygdommen findes, selvom den er hyppigst forekommende i bymæssige områder med stor befolkningskoncentration i den vestlige verden. Dette har man taget til udtryk for, at sygdommen kunne skyldes forekomsten af en eller anden miljøfaktor i områder med industri og bymæssig bebyggelse. Man har dog aldrig kunnet vise, hvilke miljøfaktor der er medvirkende ved Crohns sygdom.

Muligheden er dog også, at et såkaldt "beskyttende næringsstof" kan være forsvundet ud af kosten. Her nævnes ofte det faldende forbrug af cerealier (slagger, fibre) i kosten, som har fundet sted i den sidste menneskealder. I løbet af de sidste 40-50 år er vort forbrug af kornprodukter ca. halveret.

En anden teori om årsagen til Crohns sygdom skyldes nedsat forsvarsmekanisme mod sædvanlige bakterier. Man kan sige, at når bakterier i mave-tarmkanalen sædvanligvis er harmløse, er årsagen netop den, at legemet selv er i stand til at afvise bakteriernes forsøg på at trænge ind i vævene. Denne evne synes delvist at være gået tabt eller kan være nedsat hos patienter med Crohns sygdom. Man kan således vise, at hvide blodlegemer, som sædvanligvis opfanger indtrængende bakterier og uskadeliggør disse, hos patienter med Crohns sygdom arbejder langsommere.

En mulig sammenhæng med fødemiddelallergi er videnskabeligt undersøgt mange steder i verden, men det har ikke været muligt at fastslå nogen endegyldig forbindelse mellem bestemte fødemidler og forekomsten af Crohns sygdom. Vor nuværende viden om fødens betydning for Crohns sygdom er ret begrænset. Vi har ikke holdepunkt for, at der er noget specielt fødemiddel, som fremkalder sygdommen. Man har diskuteret, om patienter med Crohns sygdom har et højere forbrug af sukkerstoffer og, lavere forbrug af kornprodukter end mennesker uden sygdommen.

Symptomer
Sygdomsudbrud kan være meget forskellige. Mange patienter har gennem en længere periode haft svage symptomer med diarré og mavesmerter. I perioder anfald af let feber, og smerter nederst i højre siden af maven. I visse tilfælde med blod i afføringen. Dårlig appetit, vægttab, træthed, dårlig almen tilstand, hududslæt (knuderosen) og øjenbetændelse.

Til tider kan der udvikle sig bylder og såkaldte fistler mellem tarmene og organerne eller ud på huden. Ved børn ses tillige dårlig vækst og trivsel. For alle gælder det at søge læge på et så tidligt tidspunkt som muligt.

Hvad kan man selv gøre
Søg læge ved vedvarende diarré og sørg for at være i regelmæssig kontrol og behandling, hvis der er konstateret Crohns sygdom.

I nogle tilfælde, hvor der findes en forsnævring i tarmsystemet, kan det være nødvendigt at undgå grove og ufordøjelige fødevarer, som f.eks. rå frugt og trevlede grøntsager, for at disse ikke skal sætte sig fast i tarmen og blokere denne. I almindelighed er det vigtigt at indtage en fuldgyldig kost for at sikre de bedst mulige betingelser for kroppens forsvarsmekanisme.

Undersøgelse
Røntgenundersøgelse af tyndtarmen, hvor kontrast drikkes og efterfølges af en serie røntgenbilleder, vil hyppigt vise forandringer i nederste del af tyndtarmen. Endetarmsundersøgelse (rektoskopi) med udtagelse af vævsprøve (biopsi) kan give diagnosen. Røntgenundersøgelse af tyktarmen med indhældning af kontrast nedefra kan vise, om sygdommen også har bredt sig i tyktarmen. Sommetider kan en undersøgelse med et ca. 1,5 meter lang bøjeligt kikkertrør (koloskopi) give mere detaljerede oplysninger, og der kan ved denne undersøgelse udtages vævsprøver højere oppe i tyktarmen.

Hvis vævsprøverne ikke giver klart svar, er det svært at skelne mellem colitis ulcerosa og Crohns sygdom. Undertiden stilles diagnosen først efter, at der ved operation er udtaget et tarmstykker til mikroskopisk undersøgelse.

Forløb
Sygdommen har et meget individuelt forløb. Man kan derfor vanskeligt drage paralleller fra det ene tilfælde til det andet, og man må næsten altid "skræddersy" behandlingen. Det er vigtigt at opnå et tillidsforhold mellem patient og læge, således at patienten altid kan henvende sig, hvis uventede problemer opstår. Da det drejer sig om en kronisk sygdom er problemet, at man aldrig kan være sikker på, om sygdommen blusser op igen. Man tilråder derfor fortsat kontrol hos lægen.

Crohns sygdom kan sidde i hele mave/tarmkanalen, og den har tendens til at slå sig ned et eller flere steder i tarmen. Selv efter operation med fjernelse af det syge tarmstykker kan sygdommen efter en årrække på ny blusse op.

Vi kender ingen behandling hverken medicinsk eller kirurgisk, som kan helbrede Crohns sygdom. Dette betyder, at den medicinske behandling går ud på at dæmpe sygdomsaktiviteten i lange perioder. Kirurgisk behandling med fjernelse af det syge tarmstykke kan give lange symptomfrie perioder.

Crohns sygdom er kronisk, men det betyder ikke, at der altid vil være symptomer. Der er lavet undersøgelser, der viser, at til enhver tid vil ca. halvdelen af personer med Crohns sygdom være uden gener fra sygdommen.

Der kommer imidlertid perioder med opblussen, uden at man kan finde nogen udløsende årsag. Nogle personer med Crohns sygdom har symptomer på deres sygdom flere gange hvert år, mens andre kan have årelange frie perioder. Der er også personer, der altid har symptomer fra sygdommen.

Behandling
Der kendes ingen behandling hverken medicinsk eller kirurgisk, som kan helbrede Crohns sygdom. Dette betyder, at den medicinske behandling går ud på at dæmpe sygdomsaktiviteten i lange perioder. Kirurgisk behandling med fjernelse af det syge tarmstykke kan give lange symptomfrie perioder.

I mange tilfælde er det nødvendigt at give tilskud af jern, folinsyre eller B12-vitamin, som tarmen har svært ved at optage i tilstrækkelige mængder.

I øvrigt henvises til en publikation, som Landsforeningen til bekæmpelse af Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom har udgivet, med omtale af alle de medicintyper, der benyttes ved de to sygdomme med hensyn til virkning og bivirkninger.

Læs også:

Brottrunk: det flydende brød kan også helbrede miljøet

Krig og kræft - et stofskifteproblem?

Tarmkræft - helbredelse er mulig med Brottrunk

Et mirakel? Helbredelse er mulig

Brottrunk og Fermentkorn - lægelige erfaringer

Brottrunk – genvej til en sund tarm

Brottrunk

Brottrunk helbreder Parkinsons

Kanne Brottrunk - godt nyt

Opskrifter med Brottrunk-mælkesyrer

Brottrunk til behandling af psoriasis

Brottrunk - forbrugererfaring

Kroppens advarselssignaler

Kanne Brottrunk: 10.000 positive erfaringer

Økologisk Fermentkorn

Tarmen og dens betydning for sundheden

Brottrunk-analyse

Skræmmekampagner - kan man nu stole på dem?

Crohns syge og mælk

Crohns sygdom gennem kvægets paratuberkulose

Gigtmidler fordobler risikoen for hudkræft

Blodets byggesten

Parasit-kuren

Fos Inulin

Sukker - 57 flere grunde til ikke at spise det

Sukker - 50 grunde til ikke at spise det

 

 

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012