Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bivirkninger

Af læge Carsten Vagn-Hansen

Alt det, der virker, har også bivirkninger. Noget mere end andet. Men det, der ikke skulle kunne virke, har også bivirkninger, for eksempel de fup-piller, der på latin kaldes placebo. Man skal således ikke regne med at slippe for bivirkninger, hvis man tager lægemidler, naturlægemidler eller overdriver med kosttilskud.

Lægemidlerne ligger dog klart på førstepladsen, når det drejer sig om bivirkninger, selv om kun en brøkdel af bivirkninger bliver rapporteret til virkningsnævnet under Lægemiddelstyrelsen.

Fordele og ulemper
Ved valg af lægemidler, naturlægemidler, andre naturmidler og kosttilskud er det vigtigt at overveje, hvilke fordele og ulemper der er ved at bruge det pågældende middel. Ideelt set bør lægen drøfte dette med sin patient, før recepten skrives.

I Lov om patienters retsstilling står der i paragraf 7, at patienten har ret til at få information om sin helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder om risiko for komplikationer og bivirkninger. Informationen skal gives på en forståelig og hensynsfuld måde og være afpasset efter patientens individuelle forudsætninger med hensyn til alder, modenhed, erfaring mv.

Hvis man ikke har fået noget at vide om ulemperne ved at tage for eksempel et bestemt lægemiddel, bør man selv spørge lægen, så man er fuldt oplyst om lægemidlet, virkninger og bivirkninger, hvordan det skal tages og hvor længe, samt om lægemidlet kan påvirkes af andre lægemidler eller omvendt, og om mad og drikke kan have betydning for indtagelsen. Ellers kan det være farligt at begynde at tage dette lægemiddel. Får man ikke det hele at vide hos lægen, eller har man glemt det undervejs, kan man spørge på apoteket, der ikke længere kun er et udleveringssted, men også et videnscenter for medicin og sundhed.

At det virkelig er vigtigt, understreges af, at bivirkninger af lægemidler i dag er den fjerde hyppigste dødsårsag. I Norge har en undersøgelse vist, at 18 ud af 100 ældre på de medicinske afdelinger dør af den medicin, de får, ikke af deres sygdomme. Ældre får meget hyppigt mange forskellige slags lægemidler, og undersøgelser har vist, at disse lægemidler i mange tilfælde kan svække eller forstærke hinandens virkning. Det kaldes interaktion, både lægen og apoteket har et computerprogram, der kan afsløre, om der er risiko for interaktion. Man kan også selv se efter i Medicinhåndbogen under de enkelte lægemidler, men det er bedst at spørge.

Det er også en god ide at spørge lægen, der ordinerer lægemidlerne, om der ikke er noget andet, man kan gøre i stedet for at tage medicin, og om naturlægemidler eller gode kosttilskud kan gøre det samme. De sidste to ting ved mange læger alt for lidt om, så det kan være godt at læse i en af de mange gode bøger om emnet selv. Man kan også snakke med en dygtig alternativ behandler, en kostvejleder eller ernæringsterapeut om det.

Men også naturmedicin, andre naturmidler og kosttilskud kan have bivirkninger, selvom det er meget sjældent i forhold til lægemidlerne. Ikke mindst kan naturmedicin og visse kosttilskud have indflydelse på omsætningen af lægemidler i kroppen, så de enten kan virke for lidt eller for meget med de problemer, som det kan give. Skal man for eksempel opereres, er det vigtigt at fortælle narkoselægen om eventuel naturmedicin, der somme tider kan påvirke blodets evne til at koagulere eller på anden måde kan medføre problemer under eller efter operationen.

Ved gennemprøvninger af lægemiddelstoffer anvender man ofte fup-medicin, kaldet placebo. Deltagerne i forsøgene bliver tilfældigt udvalgt og fordelt til enten at få lægemiddelstoffet eller placebo. Hverken forskerne eller deltagerne i forsøget ved, om der bliver givet placebo eller det aktive stof. Per definition skal placebo være inaktivt, det vil sige, det må ikke have nogen virkninger. Men forbavsende nok virker placebo alligevel i op til 50 procent af tilfældene på sygdomme og symptomer. Og i en del tilfælde er der lige så mange bivirkninger af placebo som af lægemidlet. Det beror dels på, at der altid er et psykisk moment. Forventer man en bivirkning, er der gode chancer for, at den kommer. Dels kan det bero på, at placebo ikke er inaktivt, men alligevel har en virkning, der kan hjælpe mod den pågældende sygdom. Kalk, som har været brugt som placebo, har for eksempel en klar virkning på en række ting i kroppen. Mælkesukker har også været brugt som placebo, og mange tåler det ikke i maven. Der er desværre også eksempler på, at medicinalindustrien har lavet placebotabletter med stoffer i, som var bestemt til at give bivirkninger. For så var der lige så mange bivirkninger ved placebo som ved det lægemiddel, de skulle sælge.

Anmeld bivirkninger
Det er et stort problem, at læger generelt ikke tager sig tid til at indberette de bivirkninger, som de får kendskab til fra patienten eller selv observerer. Tid er jo en mangelvare i en travl lægepraksis.

Men for mange lægemidlers vedkommende er de videnskabelige undersøgelser, der fører til godkendelse af lægemidlet, kun kortvarige og sikrer ikke mod bivirkninger, der kan opstå efter længere tids brug. Der kan også opstå en anden type bivirkninger med tiden, som ikke er nævnt i lægens medicinfortegnelse. Lægen har pligt til at indberette bivirkninger, og denne pligt er for nylig blevet skærpet, da selv alvorlige bivirkninger ofte ikke bliver indberettet.

På grund af dette problem har man indført, at man fra 1. juli i år selv som patient kan indberette bivirkninger af medicin til Lægemiddelstyrelsens Bivirkningsnævn. Det kan ske ved hjælp af et skema, som man kan få på apoteket eller printe ud fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside www.dkma.dk. Der er ikke ret megen plads til at beskrive bivirkningen, men man må gerne skrive ved siden af, hvis der ikke er plads nok.

Man kan også bruge et elektronisk skema, som findes på samme hjemmeside, og her er der mere plads. Det er vigtigt, at så mange som muligt indberetter deres oplevede bivirkninger, så man kan få et reelt billede af, hvor mange og hvor svære bivirkninger et lægemiddel kan have. Man vil så tidligere kunne stoppe salget af farlige lægemidler. Man skal altså ikke, hvis man har haft bivirkninger og er stoppet med medicinen, glemme alt om det. Andre kan få de samme eller sværere bivirkninger, så det er en næstekærlig handling af indberette dem.

Det er endnu begrænset, hvor mange bivirkninger, der er indberettet siden 1. juli, men interessen er heldigvis stigende. De fleste af de 52 bivirkninger handler om lægemidlet Roaccutan, der bruges mod bumser og kan have svære psykiske bivirkninger, og næstflest handler om de lægemidler mod depression, der kaldes "lykkepiller", og der er flere på vej. Disse depressionsmidler kan føre til blandt andet tvangstanker og selvmordsforsøg.

Med tanke på de mange årlige dødsfald på grund af bivirkninger af lægemidler vil det måske være bedst at betragte al medicin som gift - selvom man ind imellem kan have brug for at udnytte de gode bivirkninger. Mange mennesker har trods alt fået et bedre liv på grund af medicin. Men man skal undgå at få mere end højst nødvendigt og aldrig bruge medicin i stedet for naturlige midler og en sund ændring af livsstilen, som i mange tilfælde kan klare problemet.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012