Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mors stress

Øget risiko for høreskader hos det nyfødte barn

Det har længe været en gåde, hvorfor visse mennesker er særlig følsomme over for støj og lettere rammes af høreskader end andre. Stress under graviditeten er - viser det sig imidlertid nu - en nærliggende forklaring:

"Moderens stress gør noget ved barnets udvikling, så det kommer til at mangle en beskyttende mekanisme mod støj i sit voksne liv. De celler, som er afgørende for hørelsen, dør ganske enkelt", siger Barbara Canlon, professor i hørelsesfysiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, der står bag det nye forskningsresultat

Den svenske forsker gav et stort antal forsøgsdyr injektioner med et stresshormon. Dyrenes unger blev senere, som voksne, udsat for skadelig støj. Det viste sig, at unger af stressede mødre klarede støjen betydeligt dårligere og ofte udviklede varige høreskader.

Professoren hælder til teorien om, at stress påvirker antioxidanterne i barnets krop negativt. Antioxidanter beskytter kroppens celler og findes naturligt i kroppen og i maden, vi spiser, som A-, C- og E-vitamin.

Hendes undersøgelse viser samtidig, at forsøgsdyr, som er blevet gjort overfølsomme over for støj via moderens stress, får det mærkbart bedre ved at indtage ekstra antioxidanter.

Hvis de får det, klarer de støjen lige så godt som de andre dyr", siger professoren.

Barbara Canlon mener, at et tilskud af antioxidanter kan beskytte mod høreskader og medvirke til at læge dem.

Hun planlægger nu nye forsøg med mennesker.

Ny forskning peger også på, at stressede mødre føder børn, der er mere følsomme over for stress - og er generelt mere usikre.

Der er også meget, som tyder på, at stress gør selve fødslen sværere - med flere komplikationer.

Hugo Lagercranz, professor i børnemedicin, mener, det nye stress-studie skal tages seriøst, men den gravide bør dog ikke blive paralyseret af angst for alt, hvad der ligner stress.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012